Gemeente Groningen wil energie opwekken uit hondenpoep


Een veel voorkomend probleem in verschillende gemeenten is overlast door hondenpoep. Toch kan hondenpoep heel nuttig zijn, vermoeden raadfracties in Groningen. Verschillende raadfracties van de gemeente Groningen willen onderzoeken of het mogelijk is om energie op te wekken uit de uitwerpselen van honden. Hondenpoep moet de gemeente Groningen van biogas gaan voorzien.  Dat meldt de regionale omroep van de provincie Groningen, RTV Noord.

Biogas
Net als koeienpoep bevatten uitwerpselen van honden veel energie dat gebruikt kan worden voor het leveren van energie aan huishoudens. De bedoeling is de hondendrollen op te vangen aan de hand van speciale afvalbakken. Daarna kan de poep gebruikt worden voor het opwekken van biogassen die omgezet kunnen worden in energie. Naast het groener opwekken van energie, hoopt de gemeente Groningen zo ook het hondenpoepprobleem in de gemeente op te lossen, zeggen de fracties.

Niet nieuw
Het idee om energie op te wekken uit hondenuitwerpselen is niets nieuws onder de horizon. Recentelijk hebben andere gemeentes dezelfde proeven met hondenpoep gehouden, en niet zonder succes. De gemeente Leeuwarden berichtte onlangs nog met succes 64 ton hondenpoep in schone energie omgezet te hebben. In navolging op dat bericht gaf ook de gemeente Haarlem aan een dergelijke proef te willen starten.

Duurzamer
Het idee werd voorgesteld door de partij Groenlinks. Kris van der Veen, raadslid in Groningen legt uit: “De ervaringen in andere gemeenten laten zien dat ze in positieve zin bijdragen aan duurzaamheid, leefbaarheid en hygiëne”. Ook kweekt het idee onder de burgers meer wil om hondenpoep op te ruimen, meent de politicus.

Zelf de wereld verbeteren
Wie zelf ook zijn steentje wil bijdragen aan het sparen van het milieu, kan kiezen voor groene energie bij zijn energieleverancier. Vergelijk energie prijzen voor een duidelijk overzicht van de goedkoopste en duurste energieleveranciers.

Door: Dennis de Wit