Geldbedrag voor duurzame Raaltenaren


Inwoners van de gemeente Raalte kunnen een premie van 900 euro opstrijken als zij hun huis beter inrichten op energiebesparing. Eerder was het bij de gemeente Raalte al mogelijk om een zogenaamde ‘duurzaamheidslening’ af te sluiten, waarbij inwoners van Raalte een bedrag mochten lenen om daarmee de verduurzaming van hun huis te financieren.

Premie
Het lenen van geld voor duurzame energieprojecten is echter niet aantrekkelijk genoeg. Daarom heeft de gemeente Raalte besloten om bovenop de lening ook nog eens een premie van 900 euro te geven aan duurzame huizenbezitters.

De nieuwe premieregeling is volledig in lijn met het project Slim Energie Thuis, dat mee doet aan de nieuwe Overijsselse Energieaanpak 2.0. Bij deze nieuwe aanpak hoort tevens een digitaal energieloket. Dat loket richt zich voornamelijk op huiseigenaren die jaarlijks veel verstoken, en dus een hoog energielabel hebben.

Energiebesparende maatregelen
Echter mag de premie van 900 euro niet aan zomaar een voorwerp naar keuze besteed worden. De duurzaamheidspremie van maximaal 900 euro moet voor het grootste deel besteed worden aan energiebesparende maatregelen. Daarbij moet gedacht worden aan de aanschaf van beter of meer isolatiemateriaal, maar ook de plaatsing van zonnepanelen.

De lening die bij de gemeente afgesloten kan worden bedraagt ten minste 25.00 euro, met een maximum van 7500 euro en een looptijd van 15 jaar. De rente op de lening is ongeveer 3% lager dan overige rentes.

Geld besparen
Door energie te besparen kan niet alleen het milieu gespaard worden, maar kan het ook nog eens bijdragen aan een besparing op de eigen portemonnee. Ook het vergelijken van energie kan bijdragen aan een forse besparing op de jaarlijkse afrekening.

Door: Dennis de Wit