Gasnetten storingsgevoeliger


Gasnetten in Nederland zijn steeds storingsgevoeliger. Het gasnetwerk kent nog altijd minder storingen dan het elektriciteitsnet, maar als er storing op het gasnet is, is dat meteen een lange onderbreking. Het aantal seconden dat Nederlandse huishoudens zonder gas komen te zitten steeg van 23 naar 60. Dat blijkt uit de factsheet Kwaliteit 2013 van de Autoriteit en Markt (ACM).

Verouderde apparatuur
De toenemende storingen komen vooral door verouderde apparatuur. Dat zegt Henk Don, bestuurslid van de ACM: “We zien dat 40 procent van de storingen in de gasnetten veroorzaakt wordt door veroudering of slijtage. De Autoriteit blijft de betrouwbaarheid van de gasnetten de komende jaren zorgvuldig in de gaten houden.” Netbeheerders blijven wel zelf verantwoordelijk om voldoende te investeren in de veiligheid en de betrouwbaarheid van de gasnetten.

Daardoor kan de prijs van gas wel stijgen. De leveranciers krijgen namelijk van de Autoriteit toestemming om prijzen te verhogen, als dat noodzakelijk is om te kunnen investeren in gasnetten.

Lange storing
In 2013 kreeg Zeeland nog te maken met een grote onderbreking in het gasnet. Maar liefst 24 op de 1000 Zeeuwse huishoudens kregen toen te maken met problemen. Bij netbeheerder DELTA Netwerkbedrijf duren storingen bovendien ook veel langer dan gemiddelde: 550 minuten. Dat terwijl het landelijk gemiddelde op 150 ligt. Dat het gemiddelde bij DELTA zo hoog ligt, komt door de grote storing in Yerseke in 2013.

De storingen komen ook door sterk zakkende grond. De gasleidingen, die vooral van grijs gietijzer zijn gemaakt, zijn niet bestand tegen buigingen. Daardoor kan de leiding ineens breken en is de kans op een gaslek groot. De Onderzoeksraad voor Veiligheid adviseerde daarom in 2009 gebruik te maken van een ander soort materiaal. De Autoriteit Consument en Markt en het Staatstoezicht op de Mijnen monitoren nu de vervangingen in de gasnetten.

Elektriciteit
Het afgelopen jaar hadden Nederlanders ongeveer 23 minuten geen elektriciteit vanwege storing. Daarmee ligt de duur van een storing iets lager dan het gemiddelde van 25 minuten van de afgelopen jaren. Stroomstoringen worden vooral veroorzaakt door graafschade. Met het lage aantal minuten storing heeft Nederland één van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten van Europa.
Door: Riccardo de Wit