Fiscus benadeelt lokaal initiatief


De Nederlandse fiscus maakt het lokale initiatieven onnodig moeilijk om groene stroom op te wekken. Zij moeten vaak veel meer energiebelasting betalen dan de grote energiebedrijven in ons land. Volgens Jan Krouwel, voorzitter van e-Decentraal, frustreert de Belastingdienst daarmee de ontwikkeling van de economie en de ontwikkeling van groene stroom. E-Decentraal is een lobbyorganisatie voor lokale initiatieven.

Stimuleren
Volgens Krouwel is de aanpak van de Nederlandse fiscus averechts. “Deze initiatieven kunnen de werkgelegenheid stimuleren”. Toch zal de overheid niet meewerken aan deze stimulans in verband met overheidsbezuinigingen, zo meent de lobbyorganisatie.

Tegenwoordig wekken meer lokale clubs zelf hun groene stroom op. Daarmee wordt het bestaande energienetwerk verder ontlast. Momenteel zijn er al meer dan 280 lokale initiatieven die zelf duurzame stroom opwekken. Dat blijkt uit schattingen van het kennisplatform HIER, die zij op hun website publiceerden.

Nieuwe initiatieven
Volgens Katrien Prins, projectmanager aangaande groene energie, ligt het aantal lokale initiatieven nog hoger dan de schattingen van het kennisplatform. Volgens haar starten bijna wekelijks burgers, scholen en sportclubs hun eigen energie initiatieven. 

Prins geeft aan dat volgens haar buurtbewoners regelmatig samen stappen ondernemen op om een duurzamere manier met groene energie om te gaan. Zij werken onderling samen om huizen te isoleren, of collectief zonnepanelen aan te schaffen.

De initiatieven monden dan uit tot een grote collectieve stichting om groene energie in te kopen, of zelf op te wekken. De energie die uit deze lokale initiatieven ontstaat, wordt belast middels energiebelasting door de fiscus. Dat is onnodig frustrerend, menen Krouwel en Prins. In sommige gevallen groeien de klein opgezette initiatieven uit tot een plaatselijk energiebedrijf.

Groene stroom
Ook als individu kan de Nederlandse consument besparen op de energierekening en het milieu sparen. U kunt energie vergelijken voor een overzicht van het aanbod in groene stroom.

Door: Riccardo de Wit