EU neemt maatregelen tegen Chinese fabrikanten zonnepanelen


De Europese Unie gaat maatregelen nemen tegen de Chinese fabrikanten van zonne-energie. Dat is de verwachting van Europese fabrikanten van zonnepanelen. De reden voor de maatregelen zouden de ‘dumpprijzen’ zijn die Chinese fabrikanten hanteren voor de verkoop van hun zonnepanelen. Vanaf mei moet het voor Chinese fabrikanten dan moeilijker worden om de goedkope panelen binnen Europa aan de mand te brengen.

Klacht
De Duitse producent Solarworld zegt dat tegen Bloomberg. De Duitse zonnepanelenfabrikant diende namens nog twintig andere fabrieken een klacht in bij de Europese Unie over de dumpprijzen die Chinese concurrenten hanteren. De Europese markt zou daardoor overspoeld worden met zonnepanelen die nog onder de kostprijs verkocht worden.

Deze Chinese producenten kunnen dat mogelijk maken dankzij subsidies van de Chinese overheid, terwijl Europese fabrikanten niet een dergelijk hoge subsidie krijgen. De Europese zonnepanelenfabrikanten verwachten dan ook dat de EU binnenkort maatregelen neemt tegen de maatregelen.

Mei of juni
In principe kunnen die maatregelen doorgevoerd worden in mei of in juni, denkt Solarworld. De verwachting van het Duitse bedrijf is dat de Chinese zonnepanelen dan ook rond de zomer duurder zullen worden. Maar details over hoe de maatregelen moeten luiden, zijn nog niet bekendgemaakt.

Aannemelijk is dat de Europese Unie in gaat zetten op het opdrijven van de prijs van de Chinese panelen en het bevorderen van de concurrentie in Europa. Uit de eerste berichten van de Unie blijkt dat zij inderdaad geluisterd hebben naar de aanklacht van de Europese zonnepanelenbedrijven.

Besparing
Het is uiteraard goedkoper om Chinese zonnepanelen te importeren als deze onder de kostprijs verkocht worden, maar dat is niet gunstig voor de Europese fabrikanten en daarmee de economie binnen Europa.

Het vergelijken van energie kan een andere, eerlijkere manier zijn om als consument te besparen op de hoogte van de energierekening.

Door: Dennis de Wit