Essent produceert meeste groene stroom


Energiebedrijf Essent produceert dit jaar de grootste hoeveelheid groene stroom in Nederland. Dat blijkt uit beweringen van het bedrijf zelf.  Uit cijfers van een analyse van jaar- en MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen)-verslagen zou naar voren komen dat Essent de meeste groene stroom in Nederland opwekt.

Groene stroom
Naar eigen zeggen zou het energiebedrijf een kwart van alle in Nederland opgewekte groene stroom produceren. Het hoofdkantoor van de energieleverancier bevindt zich in Den Bosch, waaruit vandaag een verklaring over de hoge hoeveelheid groene energie naar buiten kwam.

De meeste groene energie werd opgewekt uit natuurlijke bronnen (biomassa) zoals verbranding van houtkorrels. In totaal neemt Essent 24% van alle groene stroom in Nederland voor haar rekening.

Leveranciers
Eneco volgt met 18% van alle groene stroom in Nederland, Nuon is derde met een percentage van 13%. Energieleverancier Greenchoice neemt slechts 6% van de totale groene energie hoeveelheid in Nederland voor zijn rekening.

Biomassa
98% van alle Nederlandse groene energie wordt opgewekt uit biomassa en wind. 54% van de opgewekte energie komt voort uit biomassa. 44% van de energie wordt verder opgewekt uit windenergie.

In Nederland hebben zonne-energie en waterenergie met ieder slechts 1% van alle opgewekte energie het nakijken.

Energieprijs
Onlangs werd bekend dat in Duitsland de prijzen voor groene energie steeds verder dalen. Wat de grote hoeveelheid eigen opgewekte groene energie voor de energieprijs van Essent betekent, is voorlopig nog onbekend.

Ook de energieprijzen van andere energieleveranciers van groene stroom kunnen dalen. Of dat ook gebeurt, is nog even afwachten. Vergelijk energie om in ieder geval een inzicht te krijgen van de huidige energieprijzen in Nederland. In dit overzicht zijn zowel de prijzen van groene als grijze energie opgenomen.

Door: Riccardo de Wit