E.ON en ING stimuleren zonnepanelen


Energiebedrijf E.ON en bank ING gaan samenwerken om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. Klanten van ING kunnen via een speciale financiering investeren in zonnepanelen van E.ON. Op de beurt van E.ON bieden zij de zonnepanelen voor klanten van ING aan tegen een lager tarief. Met de samenwerking hopen beide partijen de hoge drempel voor de aanschaf van zonnepanelen weg te kunnen nemen. Ook de overheid geeft een subsidie op de aanschaf van zonnepanelen.

Hoge kosten
De meeste consumenten die het aanschaffen van zonnepanelen overwegen, nemen de beslissing om af te zien van de aankoop. Dat komt doordat zij opzien tegen de vrij hoge kosten die zij moeten maken. De overheid gaf in 2012 al subsidie op de aankoop van zonnepanelen. Vanaf 2 juli 2012 tot 28 december 2013 kunnen Nederlandse consumenten nog subsidie aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen.

Agentschap NL verstrekt namens het ministerie van Economische Zaken een subsidie op de aanschaf van zonnepanelen. Momenteel is daar nog ruim 26 miljoen euro van over.

Gereduceerd tarief
Klanten van ING krijgen bij aanschaf van zonnepanelen extra korting. Met de korting in combinatie met de subsidie van de overheid zijn de zonnepanelen goed betaalbaar geworden, denkt energieleverancier E.ON. ING gebruikt de inkoopkracht om zo consumenten een aantrekkelijk aanbod met betrekking tot zonnepanelen te doen.

De rente op de zonnepanelen kan bovendien op elk moment boetevrij worden afgelost. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is ongeveer 8 jaar. Na deze zes jaar kunnen consumenten zo’n 300 euro per jaar besparen bij de aanschaf van zes zonnepanelen. Wel moet daarbij rekening gehouden worden met de ligging, de hellingshoek en de inflatie.

Door: Dennis de Wit