Energiesubsidie leidt tot stormloop digitale aanvragen


De nieuwe energiesubsidie zoals afgesproken in het Lente-akkoord, heeft ervoor gezorgd dat er een stormloop ontstaan is op het eLoket van Agentschap NL. Bij Agentschap NL kunnen aanvragen worden ingediend voor de nieuwe subsidieregeling op de aanschaf van zonnepanelen. Door de grote toestroom van veel aanvragen per minuut, kon de website dit niet bijbenen. Daardoor was de volledige website van Agentschap NL een groot deel van de dag niet bereikbaar.


Technische problemen
De website van Agentschap NL kwam in de loop van de avond van 2 juli weer online, maar het eLoket was niet bereikbaar. Volgens Nicole Wegman, woordvoerster van Agentschap NL werkt de technische dienst ‘met man en macht’ nog aan een oplossing voor het heropenen van het eLoket. De website was gedurende de hele ochtend al traag, maar aan het begin van de middag bezweek de website volledig.

Het eLoket is slechts ingericht op 20.000 aanvragen per dag; naar schatting zijn dat er nu fors meer.


Ook een dag later, op 3 juli 2012, is de website opnieuw slecht bereikbaar. Niet alleen het eLoket, maar de volledige website had het opnieuw weer begeven.


Subsidieaanvragen
De meest waarschijnlijke oorzaak van de storing bij Agentschap NL is het hoge aantal subsidieaanvragen. In het Lente-akkoord van de ‘Kunduz-coalitie’ is afgesproken dat inwoners 15 procent van het aankoopbedrag van een pv-installatie terug kunnen krijgen van de overheid. Het subsidiebedrag bestaat uit 15% van de kosten voor aanschaf van het materiaal, de zonnepanelen en de omvormers, maar niet de verbouwingskosten. Er is een maximumbedrag van 650 euro toe te wijzen subsidie per huishouden. In 2014 moet de energiesubsidie weer stoppen.


Vergelijken
Zonnepanelen brengen nog vrij veel kosten met zich mee. Vergelijk energieprijzen voor een overzicht van energieleveranciers die groene energie leveren.

Door: Riccardo de Wit