Energiereclame NLE niet kwetsend


De reclame van de Nederlandse Energie Maatschappij waarin het lijkt alsof God de energie van de Nederlandse Energie Maatschappij aanprijst, is niet nodeloos kwetsend. De Reclame Code Commissie oordeelt dat er in de reclame ‘niets grievends gezegd of gesuggereerd wordt over God of christenen’. Eerder dit jaar dienden de Bond tegen Vloeken en een aantal tv-kijkers een klacht in bij de Reclame Code Commissie, omdat de reclame niet zou getuigen van de goede smaak.

Niet in strijd
In de reclame wordt het scheppingsverhaal voorgesteld. Daarbij zegt de schepper: ‘Ik zeg: doen’. De reclame zou een verband leggen tussen het afnemen van zonne-energie van de Nederlandse Energie Maatschappij en het scheppingsverhaal. Daarop stapten onder andere de Bond tegen Vloeken en een aantal tv-kijkers naar de RCC.

Volgens de Reclame Code Commissie is de commercial niet in strijd met de goede smaak. Wel kunnen christenen de reclame kwetsend vinden, maar dit is niet ‘nodeloos kwetsend’.

Klachten
Er komen wel vaker klachten binnen over de commercials van de Nederlandse Energie Maatschappij. Tijdens het Europees Kampioenschap voetbal klaagde de Oekraïense ambassadeur in Nederland nog over de reclame van NLE, waarin zou lijken alsof relaties stuk zouden lopen door de schoonheid van Oekraïense vrouwen.

Wel kregen klagen bij de Reclame Code Commissie één keer gelijk toen opiniepeiler Maurice de Hond reclame maakte voor de energiemaatschappij. De Hond wordt door teveel Nederlanders als autoriteit gezien, en daardoor werd geoordeeld dat de reclame niet langer mocht worden uitgezonden. Dat werd later weer ingetrokken, maar toen was de campagne al afgelopen.

Energiemaatschappijen
Energiemaatschappijen maken wel vaker reclames die de aandacht trekken van televisiekijkend Nederland. Naast de Nederlandse Energiemaatschappij zijn er nog tal van andere energiemaatschappijen die groene energie of zonne-energie aanbieden. Vergelijk energie voor een overzicht van alle energieaanbieders in Nederland. Zo kan er jaarlijks op de energierekening bespaard worden.

Door: Riccardo de Wit