Energieprijzen: vastzetten of niet?


De energieprijzen stijgen ieder jaar een beetje, en dit is voor velen een grote frustratie of onvoorziene verrassing. Vaak is de eindejaarsrekening die op de mat valt tegen de verwachting van consumenten in, en moet er bijbetaald worden. Je kunt er wat aan doen: je energieprijzen vastzetten. Het nadeel is echter dat je dan de huidige energieprijs betaald. Maar als je kiest voor een variabele energieprijs, is er een kans dat je steeds weer meer en meer gaat betalen. Dit artikel geeft je meer inzichten en helpt je met een weloverwogen besluit te nehmen.

Vaste energieprijzen
In het geval van vaste energieprijzen zet je een afgesproken aanbod voor een langere periode vast. Deze periodes zijn meestal 1,3 of 5 jaar. Het voordeel van een vaste energieprijs is het feit dat jouw rekening niet meeschommelt met de grillen van de voortdurend veranderende energieprijs. Anderzijds: de energieprijs kan ook dalen. Je betaalt dan dus structureel te veel. Het wel of niet vastzetten van de energierekening is een beetje een gokje. Het kan beter worden, maar ook slechter.

Variabele energieprijzen
Bij een markt van vraag en aanbod schommelen de prijzen altijd. Vooral de energiemarkt is afhankelijk van concurrentie vanwege het ontbreken van een monopoliepositie. In het geval van grijze stroom moeten de middelen om energie op te wekken vaak uit oosterse landen komen. Wanneer er dus iets in het Midden-Oosten gebeurt, zullen de prijzen van deze fossiele brandstoffen stijgen. De rekening is dus afhankelijk van de toestanden in deze landen. Hierdoor kunnen prijzen lager uitvallen, maar ook erg hoog.

Energieprijzen vergelijken
Of je de energieprijs nou besluit vast te zetten of niet: het blijft slim om energie te vergelijken. Je ziet ook meteen of je de mogelijkheid hebt om energieprijzen al dan niet vast te zetten.

Door: Riccardo de Wit