Energieprijzen EU stijgen minder hard


De prijs voor gas binnen de Europese Unie is het vorig halfjaar minder hard gestegen dan in het jaar ervoor. Dat betekent niet dat de prijzen omlaag gaan; de prijs blijft alsmaar stijgen, maar minder snel dan in het jaar ervoor. Het Europese statistiekbureau Eurostat meldde dat afgelopen woensdag.

Aardgas
Volgens Eurostat was aardgas in de laatste zes maanden gemiddeld één procent duurder. Vorig jaar stegen de prijzen voor aardgas nog met 8,2 procent.

Niet alleen de prijs voor aardgas steeg minder hard. Als resultaat van het minder snel stijgen van de prijs voor gas, steeg ook de energierekening minder snel. Consumenten betalen nu 2,6% meer voor energie, terwijl dat vorig jaar nog zes procent was. De prijsstijging op gas en elektriciteit was in Nederland lager dan in de rest van de Europese Unie.

Prijs voor gas boven het Europees gemiddelde
De prijs voor gas lag tussen juli en december vorig jaar nog altijd ver boven het Europees gemiddelde. In Nederland kostte honderd kilowattuur ongeveer 8,50 euro. In de rest van de Europese Unie is dat ongeveer 7,10 euro. Nederlanders betalen dus 1,40 euro meer voor honderd kilowattuur. Dat komt neer op ongeveer tien kubieke meter gas.

Alle andere landen in de Eurozone waren ook veel goedkoper met gas. Honderd kilowattuur kostte vorig jaar gemiddeld 7,90 euro, tegenover de 8,50 euro van Nederland. Gelukkig is er ook nog iets positiefs te melden; de prijs voor honderd kilowattuur elektriciteit is in Nederland lager dan in de rest van de Europese Unie. In Nederland kost honderd kilowattuur 19,20 euro. In de rest van de Europese Unie is dat 20,10 euro. Negentig cent meer.

Nederland lagere energierekening
De energierekening in Nederland over het algemeen daalt wel. Met die cijfers kwamen Essent en Eneco afgelopen dinsdag al.  Volgens Essent zouden klanten ongeveer 120 euro besparen. De Nederlandse consument hoefde afgelopen winter immers minder gas te verbruiken, doordat de winter vrij warm was. Volgens de aanbieders bespaarden klanten de afgelopen twee jaar ongeveer 115 euro per jaar, uitgaande van een jaarverbruik van 1600 kuub gas en 3350 kilowattuur stroom.

Door: Riccardo de Wit