Energieprijzen dalen licht in 2013


De energieprijzen zullen licht dalen per 1 januari 2013. In ieder geval zullen energieleveranciers Eneco, Nuon en Essent hun tarieven naar beneden aanpassen. Dat is mogelijk dankzij een wereldwijde daling van de prijs van aardgas, zo laten de energiebedrijven weten.

Veel profijt zullen Nederlandse huishoudens echter niet hebben: de verlaging valt samen met een hoger belastingtarief op fossiele brandstoffen.

Tachtig euro goedkoper
Gemiddeld zal een huishouden zo’n tachtig euro goedkoper uit zijn, op basis van een variabel tarief en een gemiddeld verbruik. Dat maakte Eneco vorige week bekend op zijn website. De precieze prijsverlagingen van Nuon en Essent volgen iets later.

Hoewel de inkoopprijzen van aardgas wereldwijd dalen, zijn Nederlandse huishoudens uiteindelijk niet fors goedkoper uit. Dat komt doordat de overheid volgend jaar de energiebelasting verhoogt, en per 1 oktober 2013 de normale belasting al verhoogd heeft.

Daling
“Maar zelfs inclusief die belasting zal de energierekening lager uitvallen dan in 2012”, verzekert een woordvoerder van Eneco.

Bij Essent is het echter nog niet duidelijk hoeveel de huishoudens uiteindelijk op jaarbasis zullen besparen in 2013. “Hoeveel de energienota bij ons precies zal dalen, kunnen wij nu nog niet zeggen. Het voordeel zal helaas inderdaad voor een deel teniet worden gedaan door de hogere energiebelasting en de zogenoemde opslag duurzame energie”, vertelt de woordvoerder.

Prijs gas lager
De prijs van gas zal bij energieleverancier Nuon in ieder geval dalen. ‘Binnen een paar dagen’ hoopt de energieleverancier met een indicatie van het tarief 2013 komen. “Door de economische crisis is de vraag vanuit grootverbruikers een stuk minder. Dat heeft ook positieve invloed op de energienota van huishoudens.”, vertelt een woordvoerder van Nuon.

Welke energieaanbieder uiteindelijk straks het goedkoopst is, is uit te vinden door energie te vergelijken.

Door: Riccardo de Wit