Energieprijs stijgt door vergroening


De energieprijs zal het komende jaren verder omhoog gaan door de plannen van het nieuwe kabinet. Het groener maken van het opwekken van energie gaat veel kosten, en dat wordt doorgerekend aan de consument. Dat blijkt uit berekeningen van de koepel van energiebedrijven, Energie Nederland. Uit de berekeningen blijkt onder meer dat per 1 januari 2013 huishoudens gemiddeld 8 euro per jaar extra gaan betalen voor duurzame energie.

Hogere prijs
Per 1 januari 2013 gaat een gemiddeld huishouden zo’n 8 euro per jaar meer betalen voor de energierekening. Maar in 2017 loopt dat bedrag al op naar 58 euro per jaar, en in 2020 betaalt een gemiddeld huishouden zelfs 200 euro per jaar meer door de vergroening van energie.

De energiebranche is positief over de plannen van het kabinet Rutte II. De overkoepelde energieorganisatie Energie Nederland wijst burgers erop dat zij iets kunnen doen aan de verhoging van de kosten. “De ontwikkeling past in het plaatje om tot een CO2=arme energievoorziening te komen”, schrijft Energie Nederland.

Regeerakkoord
In het regeerakkoord is het streven opgenomen dat in het jaar 2016 16 procent van alle opgewekte energie moet bestaan uit duurzame energie. Het vorige kabinet, Rutte I, hanteerde nog een percentage van 15 procent. Dat streven was toen al onhaalbaar, omdat het percentuele aantal duurzame energie in Nederland nu slechts op een paar procent ligt.

Voor 2050 heeft het kabinet een nog ambitieuzer plan: dan moet 100 procent van alle energie duurzaam zijn.

Fiscale regelingen
Ondanks dat een huishouden gemiddeld meer kwijt is aan de energierekening, worden lokale initiatieven voor het zelf opwekken van groene energie aangemoedigd. Er worden nieuwe fiscale regelingen ontwikkeld om deze stimulans te realiseren.

Vergelijk energie om meer te besparen op de energierekening bij zowel groene als grijze energie.

Door: Dennis de Wit