Energieprijs omhoog door kolencentrales


Per gezin stijgt de energierekening gemiddeld met 40 euro per jaar, omdat de kostbare investeringen die nodig zijn voor de nieuwe kolencentrales om meer huishoudens op het elektriciteitsnetwerk, worden doorberekend aan de consument. Momenteel worden er in Nederland drie grote nieuwe kolencentrales opgebouwd. Dezen moeten in 2013 gereed zijn voor oplevering. Zodra de productie bij de nieuwe kolencentrales wordt opgestart, gaat een gemiddeld huishouden 40 euro per jaar meer betalen aan energie op jaarbasis. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond en de VEMW.

Nieuwe kolencentrales
De energiemaatschappijen moeten grote investeringen doen voor de opbouw van de kolencentrales. Wanneer de kolencentrales in 2013 worden opgeleverd en beginnen met produceren, zullen consumenten 40 euro per jaar meer kwijt zijn aan energiekosten. Dat berekenden de Consumentenbond en de VEMW. De VEMW is de brancheorganisatie van de industriŽle energiegebruikers.
Uit onderzoek is gebleken dat het zo druk wordt op het Nederlandse stroomnet, dat er opstoppingen van groene en grijze stroom ontstaan. Het netwerk moet daarom stabiel gehouden worden, en dat kost ongeveer 40 miljoen euro per jaar.

Doorberekenen
De kosten voor het stabiel houden van het nieuwe netwerk bedragen ongeveer 40 miljoen euro. Die kosten worden als het aan demissionair Minister van Economische Zaken, Landbouw en Infrastructuur, Maxime Verhagen ligt, doorberekend aan de eindgebruiker, zo menen verschillende belangenorganisaties.

Een andere optie is het uitsmeren van de kosten over alle energiebedrijven, maar groene energieproducenten zijn vrijgesteld van deze kosten. De Consumentenbond en VEMW opteren dat Essent, EON en Electrabel, de bouwers van de kolencentrales, zelf de kosten dienen te betalen.

Grote verschillen
Als de wet gewijzigd wordt, kunnen de kosten neergelegd worden bij de bouwers van de kolencentrales. In dat geval zullen de drie grote energieleveranciers alleen hun prijzen doorberekenen aan hun klanten. Vergelijk energie om te berekenen hoeveel meer u straks betaalt.

Door: Riccardo de Wit