Energieprijs 2013 zal fors stijgen


Consumenten gaan in 2013 87 euro of meer per jaar extra betalen voor hun gebruik van elektriciteit en gas, als gevolg van maatregelen in het bezuinigingsakkoord. Dat zegt Erik Smith, consultant bij Energy Circle. De prijsverhoging is het gevolg van de btw die stijgt van 19 naar 21 procent. Daarnaast zullen fossiele brandstoffen als aardgas en kolen zelf ook nog zwaarder belast worden. Deze zwaardere belastingen worden doorberekend aan de consument.

Olieprijs
Volgens Smit zal ook de olieprijs in 2013 veel hoger komen te liggen dan de 111 dollar die aangenomen werd door partijen D66, GroenLinks en ChristenUnie. Het bezuinigingsakkoord kwam tot stand samen met de VVD en CDA. De olieprijs is een belangrijke factor voor het prijspeil van gas. “De afgelopen periode varieerde het tussen de 115 en de 125 dollar”.

Eigenaren van gas- en kolencentrales zijn niet blij. Zij gaan extra belasting betalen. De overheid ziet liever dat meer consumenten kiezen voor duurzamere energie. Maar ook de leveranciers van groene stroom zijn niet blij. Zij komen met hun duurzame investeringen niet aan hun trekken, bekritiseren zij. “De grijze stroom wordt straks gewoon uit het buitenland gehaald. Het investeringsklimaat voor groene energie worden niet verbeterd. Sterker nog, deze belasting betekend een lastenverzwaring, zonder betere mogelijkheden door investeringen in groene energie”, legt de brancheorganisatie Energie-Nederland in een verklaring uit.

Meer zonne-energie
De hogere btw moet de staatskas spekken, en de zwaardere belastingen op fossiele brandstoffen moeten andere manieren van energie opwekken aantrekkelijker maken. Echter zit daar wel een probleem volgens Erik Smith: “De Nederlandse overheid wenst dat de hoeveelheid windmolens, ook op zee, fiks omhoog gaat, maar wil daar niet fiscaal aan bijdragen”.

Wel is er een potje vrijgemaakt om zonnepanelen aantrekkelijker en goedkoper te maken. Dankzij voorstellen van onder andere Groen Links en milieuactivisten zijn kortingen op zonnepanelen straks een feit. Er is een potje van 200 miljoen euro voor vrijgemaakt.

Energiebedrijf Eneco heeft al aangekondigd ook zonder verlagingen de consumenten extra btw terug te geven, als er een zonnepaneel bij het energiebedrijf aangeschaft wordt. Toch is Eneco de enige energieleverancier die wel positief is over het akkoord. Volgens topman Jeroen de Haas heeft het akkoord genoeg aanknopingspunten voor de volgende regering.

Vergelijken
Eneco geeft de extra btw terug aan hun klanten als zij daar een zonnepaneel kopen. Maar is Eneco ook het goedkoopst? Vergelijk energieprijzen om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken.

Door: Dennis de Wit