Energiebedrijven moeten werken met modelcontract


Per 1 juli 2012 moeten energiebedrijven gaan werken met zogeheten modelcontracten. Dat is de beslissing van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, de NMa. Met een modelcontract krijgen klanten meer inzicht over waar hun contract eigenlijk over gaat. Het enige verschil is straks de prijs die voor energie betaald moet worden. Alle contracten moeten per 1 juli 2012 bij alle energiebedrijven hetzelfde zijn. Door een standaard modelcontract op te stellen, kunnen klanten veel gemakkelijker vergelijken dan voorheen.

Modelcontract
In het modelcontract staan duidelijk en overzichtelijk de contractvoorwaarden vermeld. Het enige dat straks verschilt per contract, is de prijs voor energie. Op deze manier kunnen toekomstige klanten gemakkelijker verschillende energiepakketten vergelijken. Uit onderzoek is gebleken dat veel potentiële klanten ervan weerhouden worden om over te stappen doordat de huidige contracten te ingewikkeld zijn. Daar wil de NMa nu van af.

Introductie
Door het modelcontract verplicht te stellen vervult de Nederlandse Mededingingsautoriteit haar wettelijke taak om een contract op te stellen voor de levering van energie aan kleinverbruikers. Chris Fonteijn, voorzitter van de NMa, hoopt op meer transparantie: “Dit duidelijke en overzichtelijke energiecontract maakt het voor consumenten eenvoudig de meest aantrekkelijke aanbieding te vinden.”

Vaste onderdelen
Het modelcontract dient vaste onderdelen te bevatten en steeds op dezelfde manier opgebouwd te zijn. De vaste onderdelen werken als één groot pakket en zijn gestandaardiseerd.

Ten eerste dienen de energieaanbieders straks een bevestigingsbrief te verzenden waarin alle belangrijke onderdelen van het contract nog eens worden genoemd. Daarnaast moeten alle modelcontracten exact dezelfde informatie verschaffen in exact dezelfde volgorde. Hierdoor gaan de contracten meer op elkaar lijken.

Ten derde moeten de algemene voorwaarden in begrijpelijke taal worden bijgevoegd. Hiertoe heeft Energie-Nederland, de organisatie voor energiebedrijven, reeds een modelcontract opgesteld.

Tot slot moeten de geldende tarieven worden vermeld en uitgelegd. Daarbij horen de kwaliteitscriteria en de servicevoorwaarden.

Wijzigingen
Wanneer een energiebedrijf de prijs wijzigen wil, kan dit tweemaal per jaar: op 1 januari per het nieuwe kalenderjaar en op 1 juli van het nieuwe kalenderjaar. Deze prijswijzigingen moeten tenminste één week van tevoren worden aangekondigd. Klanten hebben het recht om het contract daarna kosteloos op te zeggen. Wel dienen zij zich te houden aan het opzegtermijn van één maand.

Vergelijken
Het modelcontract maakt het makkelijker om energie te vergelijken. Daardoor zijn klanten straks minder tijd kwijt met het kiezen van de voordeligste aanbieder.

Door: Dennis de Wit