Energieakkoord loopt in uitvoering vast


De uitvoering van het energieakkoord heeft maar een moeizame start. Dat zeggen degenen die het akkoord moeten uitvoeren tegen BNR Nieuwsradio. Vanwege het akkoord lopen duurzame energieprojecten constant vast.

Mooie beloftes
Het energieakkoord leek zo mooi: Nederland zou 15.000 nieuwe banen krijgen en de huizen zouden energiezuinig worden. Daarnaast zouden honderden nieuwe windmolens geplaatst worden. Maar volgens de uitvoerders van het akkoord is er een half jaar later nauwelijks iets gebeurd. De regels en procedures zouden het vrijwel onmogelijk maken om het beleid daadwerkelijk uit te voeren.

Nog zo’n afspraak uit het energieakkoord: een serieus energielabel voor huizen. Huiseigenaren moeten voor een beter label de huizen gaan isoleren en zuinige boilers aanschaffen. Goed voor bouwers en installateurs. Maar het bleef slechts bij een vage tekst in het akkoord. En zo kwamen er toch geen 15.000 banen bij.

Duurzame energie
In het akkoord heeft de overheid precies genoeg ruimte gereserveerd om windmolens te plaatsen, die samen goed moeten zijn voor 6000 megawatt aan windenergie. Dan moeten energiebedrijven wel grote windmolens kunnen plaatsen. Dat zorgt voor weerstand bij omwonenden. Natuur en Milieufederatie Groningen is bezorgd: “Straks staan er op de beste locaties alleen maar kleine molentjes. Dan halen we onze doelstellingen niet”, zegt directeur Siegbert van der Velde bij BNR Duurzaam. Volgens hem zouden omwonenden een vergoeding moeten krijgen. Minister Kamp van Economische Zaken voelt daar niets voor.

Het opwekken van energie zou ook aantrekkelijk moeten zijn. Nederland moet massaal aan de zonnepanelen. Daar krijgt de opwekker van duurzame energie dan een belastingvoordeel van terug. Volgens Van der Velde zijn de belastingregels alleen niet te begrijpen. Hij wijst erop dat informatieavonden maar weinig effect hebben gehad: “We hebben nu vier avonden gehad met honderd zuchtende mensen. Ze akkerden de formulieren door met mensen van de Belastingdienst.”

Geldverspilling
Wie al een zonnepaneel wil plaatsen, loopt vrij gauw tegen bureaucratie aan. Om een zonnepaneel aan te sluiten moet de opwekker namelijk een nieuwe aansluiting laten graven. Dat kost al gauw een paar duizend euro. Terwijl het hele probleem met een kastje van een paar tientjes opgelost zou kunnen worden. Dat mag juist niet. Dan verspillen consumenten, organisaties en gemeenten dus geld. Technisch is het sleuven graven en kabels trekken onnodig, maar ‘het moet van de wet’.

(Bron: BNR Nieuwsradio)

Door: Riccardo de Wit