Energie besparen in de keuken


Het lijkt erg voor de hand liggend, maar toch blijken veel consumenten onnodig veel stroom te gebruiken met huishoudelijke apparaten. De meeste stroomvreters zijn in de keuken te vinden. En toch is een keuken tijdens het koken één van de warmste plekken in het huis. Koken kost natuurlijk gas, en een elektrische kookplaat stroom. Echter kun je van deze factoren best iets positiefs maken.

Deksel erop!
Allereerst kijken we eens naar de deksel van de pannen. Als je de deksel op de pannen houdt, kun je fors besparen op je energierekening. De warmte blijft immers binnen de plan, waardoor je minder gas en energie nodig bent om je voedsel te verwarmen.

Stand-by
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar veel huishoudelijke apparaten die in de keuken te vinden zijn, staan in stand-by wanneer ze niet gebruikt worden. De standby-modus kost erg veel energie. Je kan tot 10% op je energierekening besparen als je de standby-modus uitschakelt.

De vrieskast
Als je de vrieskast niet goed sluit, heb je een grote kans op ijsvorming. Bovendien ontsnapt er veel koelte uit de vriezer. Doe daarom ten eerste altijd de deur goed dicht. Last van een klemmend rubbertje? Overweeg dan eens deze te vervangen. Doordat het kouder in huis wordt, ben je sneller geneigd te kachel aan te zetten. Bovendien verbruikt de vriezer ook nog eens meer stroom om op de koude temperatuur te blijven.

De wasmachine
Tot slot is het verstandiger om de wasmachine en droger zo vol mogelijk te laden. Daarmee bespaar je een hoop wasbeurten, en is er dus minder energie benodigd. In de avonduren en weekenden profiteer je bovendien van een lagere prijs door het daltarief.

Vergelijken
Vergelijk de energie prijzen met elkaar om wellicht een voordeligere energiemaatschappij te vinden.

Door: Roeland Werring