Een op de tien Nederlanders kiest andere energiemaatschappij


Van de Nederlandse huishoudens en bedrijven is bijna één op de tien afgelopen jaar overgestapt op een andere energiemaatschappij. In 2011 stapte 9,9% van de Nederlandse huishoudens en bedrijven samen over naar een andere energieleverancier. Deze trend kent men wel al langer, maar het aantal overstappers is in vergelijking tot vorig jaar niet meer zo hoog geweest.

Voorgaande jaren
In 2010 stapte 9 procent van de Nederlandse huishoudens en bedrijven over op een andere energieleverancier. Dat is 0,9 procentpunt minder dan dit jaar. Het jaar daarvoor – in 2009 – was het aantal huishoudens en bedrijven dat overstapte nog groter: ruim 11,6% kiest in dat jaar voor een andere energieleverancier.

Acht jaar geleden – in 2004 – werd de energiemarkt vrijgegeven, en mocht men zelf kiezen met welke energiemaatschappij zij in zee wilden gaan. Dat leidde tot een overstap van 6 procent van de Nederlandse huishoudens en bedrijven.

Volwassen energiemarkt
Sinds de vrijgave van de energiemarkt is deze redelijk volwassen geworden, zo meldt Energie-Nederland. Het overstappen op een andere energiemaatschappij levert weinig administratieve rompslomp op, en daarbij ook weinig problemen. Steeds vaker bieden energiemaatschappijen aan de overstap in orde te maken namens de klant, die daar dus zelf het omkijken niet meer naar heeft.

Uit recent onderzoek van de Nederlandse Mededinging Autoriteit blijkt dat 98 procent van de Nederlandse huishoudens en bedrijven neutraal tot zeer tevreden is over de prestaties van hun huidige energiemaatschappij.

Overstappen
Wie geïnspireerd is en ook graag wil wisselen van energiemaatschappij, kan energie vergelijken. Op deze manier krijg je een breed inzicht van het aanbod op de volwassen geworden energiemarkt, en kun je maandelijks flink besparen.

Door: Dennis de Wit