E.ON laat klanten zelf zonne-energie opwekken


Energiemaatschappij E.ON gaat de vraag tegemoet komen aan de vraag naar goedkope en energiezuinige energie. Vanaf 1 februari kunnen consumenten zonnepanelen aanschaffen tegen een zeer laag tarief. Dit is het resultaat van een pilot project waarbij consumenten zelf energie opwekken konden door middel van zonnepanelen of een HRe-combi ketel. Uit analyse van de Stichting Natuur & Milieu blijkt dat het voor consumenten soms voordeliger kan zijn om stroom zelf op te wekken door middel van zonne-energie in plaats van energie direct af te nemen van de energieleverancier.

Daling van de prijs
Het is een stuk goedkoper geworden om zonnepanelen aan te schaffen als je dit vergelijkt met tien jaar geleden. Dat blijkt uit de analyse van Stichting Natuur & Milieu. De prijs van zonnepanelen is in de afgelopen tien jaar met maarliefst 80% gedaald. Om deze reden is E.ON zelf een pilot begonnen waarbij de consument zelf zonne-energie op kon wekken.

Pilot
Dertig huishoudens doen gedurende de één jaar durende pilot mee. E.ON verwacht dat de deelnemers een totaalplaatje van 63.000 kilowattuur stroom op zullen wekken. Dat is 60% van het gemiddelde jaarverbruik van 30 gemiddelde huishoudens. In totaal zal er dan ruim 14.500 euro bespaard worden. De verwachting van E.ON strookt daarmee volledig met de analyse van de Stichting.

Groene Stroomproducent van het Jaar
E.ON werd in 2011 al uitgeroepen tot ‘Groene Stroomproduct van het Jaar’. E.ON probeert niet alleen zelf groene energie te leveren, maar aan de hand van deze pilot ook de consument daarbij te stimuleren. Roel Meijering, de manager van de afdeling Marketing & Sales van E.ON ziet alleen maar positieve factoren in de resultaten van de pilot: “de consument is onafhankelijk, bespaart geld en is tegelijkertijd innovatief en duurzaam bezig”.

Zonne-energie afnemen
Wie zelf zonne-energie wil opwekken, betaalt 4000 euro voor 6 zonnepanelen. Wie geïnteresseerd is, kan een zonnestroom installatie bij E.ON aanvragen. Deze installatie bevat zonnepanelen en bevestigingsmateriaal, een omvormer en een verbinding. Volgens een uitgebreide berekening blijkt dat het rendement ruim 5% per jaar is.

Als je zelf geen zonne-energie wilt opwekken, maar wel graag groene stroom wilt, dan kun je energie vergelijken. Daarbij krijg je een overzicht van de samenstelling van de groene stroom, van de maandelijkse lasten en de algemene voorwaarden.

Door: Riccardo de Wit