Duurzame energiecoöperatie in Almere van start


In April 2012 heeft wethouder Ben Scholten van de stad Almere het startschot gegeven voor een nieuwe duurzame energiecoöperatie. De eerste Almeerse Groene Energie Coöperatie heet de Groene Reus en streeft ernaar om als lokaal energiebedrijf als duurzaam beschouwd te worden. Met de nieuwe energiecoöperatie kunnen inwoners van Almere straks besparen op hun energierekening. Daarnaast is het belangrijkste doel om op een energiezuinige manier energie op te wekken.

Doel
Het doel van de Groene Reus is om op een milieuvriendelijke manier energie op te wekken. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan zonne-energie, legt Robert Hemmen, bestuurder van de Groene Reus uit: “Het doel is energie lokaal op te wekken door zon, wind en biomassa en lokaal in te kopen”.

De Groene Reus klinkt ambitieus, en dat is precies de bedoeling, legt Hemmen verder uit: “In Flevoland zijn nu vijf duurzame energiecoöperaties. In heel Nederland zijn dat er 400”. De leden van de coöperatie kunnen zowel bedrijven als particulieren zijn. Daarmee wil de Groene Reus duurzame oplossingen voor de bedrijvigheid en gezinnen kunnen aanbieden.

Goedkopere energie
Met de aansluiting bij de Groene Reus kunnen Almeerders straks goedkoper aan energie komen: “Ieder lid is medebeslisser in de coöperatie en doordat de energie 100 procent groen wordt opgewekt, kan de energie uiteindelijk goedkoper zijn. Almeerders zijn eigenaar van de coöperatie en versterken daarmee de lokale economie en werkgelegenheid”, aldus Robert Hemmen.

Met het opwekken van duurzame energie staan de bewoners van Almere er niet alleen voor. Aan de hand van energiecoaches, ingezet door De Groene Reus, worden leden en klanten van de coöperatie samen met de wijk verbonden. Deze energiecoaches gaan advies geven over zonnepanelen of energiebesparende maatregelen in zowel gezinnen als bedrijven.

Modern
Volgens wethouder Scholten van Almere hebben energiecoöperaties last van een oubollig imago. Dat is vaak ten onrechte omdat de Groene Reus een initiatief is van de ondernemer zelf. “Dit ook de manier om mensen met de stad te laten omgaan”. De wethouder is duidelijk enthousiast over het initiatief van de nieuwe energiecoöperatie. Naast duurzame opwekking is ook besparing een belangrijk aspect van De Groene Reus.

Vergelijken
Wie in zijn stad of dorp geen energiecoöperaties heeft, kan het beste energie vergelijken. Hierdoor kunnen er besparingen plaatsvinden dankzij het betere inzicht in contracten en de bijbehorende energieprijzen.

Door: Dennis de Wit