Duurzame energie trekt aan


Inmiddels wil twee op de drie Nederlanders dat de helft van de energie binnen tien jaar opgewekt wordt aan de hand van duurzame methoden. Dat blijkt uit een onderzoek dat gehouden werd door onderzoeksbureau Ipsos Synovate. Voornamelijk GroenLinks-stemmers en VVD-stemmers willen dat over tien jaar minimaal de helft van de energie op duurzame wijze wordt opgewekt.

Ambities
De Nederlandse stemmers zijn met een duurzame energiebehoefte van de helft van alle energie een stuk ambitieuzer dan het kabinet. Niet erg opvallend is dat GroenLinks-stemmers het meest enthousiast zijn over het opwekken van duurzame energie. Grote verassing is echter dat twee derde van de VVD-stemmers wil dat over tien jaar de helft van alle energie duurzaam opgewekt wordt.

Het kabinet wil in 2020 slechts veertien procent van de energie uit duurzame bronnen putten.

Hogere rekening
Ipsos Synovate heeft in het onderzoek niet gepeild of energieconsumenten ook een hogere energierekening bereid zijn te betalen als gevolg van de verduurzaming van energie. Nederlanders worden minder enthousiast over het opwekken van duurzame energie wanneer zijzelf een concrete bijdrage moeten leveren, zo blijkt uit onderzoek van energieleverancier Eneco.

Slechts de helft van de meer dan 1100 ondervraagden is van plan om op korte termijn zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. Dat aantal neemt af wanneer hen verteld wordt dat de investering pas over tien tot vijftien jaar terugverdiend is.

Energieleverancier
Uit onderzoek blijkt dat men minder enthousiast wordt om te investeren in zonnepanelen wanneer blijkt dat de investering pas over tien jaar terugverdiend is.  Gelukkig wordt het afnemen van groene energie steeds betaalbaarder.

De prijzen van energiecontracten kunnen echter per aanbieder behoorlijk verschillen. Energie vergelijken kan uitkomst bieden bij het kiezen van de juiste energieaanbieder.

Deze vergelijking komt tot stand bij een gemiddeld verbruik van energie van een gemiddeld huishouden.

Door: Dennis de Wit