Duitsland verbreekt record zonne-energie


Door het aanhoudende zonnige weertype van de afgelopen weken is in Duitsland het record aan zonne-energie gebroken. Voor het eerst leverden de Duitsers vrijdagmiddag 25 mei 2012 meer dan 20.000 megawatt aan energie uit zonnecollectoren. Dat is een nieuw record. Volgens het IWR, het energiebureau in Münster, is het nieuwe record te vergelijken met de capaciteit van ruim 20 verschillende kerncentrales.

Records
Een energiebureau uit Münster, het IWR, meldde het verbreken van het wereldrecord op 25 mei 2012. “Onze raming komt uit op 22.000 megawatt. Dat komt overeen met de productie van ruimt 20 kerncentrales”, legt de directeur van het Duitse energiebureau uit. De raming komt voort uit gegevens van de stroombeurs EEX, die dit jaar in Leipzig gehouden werd.

Volgens de directeur is het aantal opgewekte wattage aan zonne-energie een absoluut record. “Er is geen ander land op aarde waar zonnepanelen meer dan 20.000 megawatt stroom tegelijk produceren”, zegt de directeur.

Mooi weer
Het verbreken van het record is te danken aan twee factoren: de uitbreiding van het aantal zonnepanelen, en het mooie weer van de afgelopen weken. Vorig jaar zorgde de zon op dezelfde dag voor een veel kleiner wattage: toen werd er maar 14.000 megawatt middels zonne-energie opgewekt. Een hogedrukgebied boven Duitsland zorgde ervoor dat bijna overal in Duitsland een blauwe hemel te zien was. De zon kende een hoge UV-intensiteit, en daarnaast werd er een temperatuur gemeten van 22 tot 27 graden. Dat zijn ideale omstandigheden voor een zeer hoge opbrengst uit duurzame energie.

Veel vraag
In Duitsland is er veel vraag naar elektriciteit. De piekvraag ligt in Duitsland rond de 65.000 MW. De groeiende behoefte aan elektriciteit wordt nu nog bevredigd via kolen of gasgestookte installaties, maar de verwachting is dat zonne-energie dit binnenkort over zal nemen

Tijdens zonnige dagen kunnen zonne-installaties meer dan 20000 MW leveren, en windturbines dragen ook nog eens 4.000 MW. De zogenaamde PV-installaties produceren bij zonnig weer optimaal, en kunnen daarmee concurreren met het ouderwetsere grijze stroom.

Groene stroom
Ook in Nederland wordt er volop geëxperimenteerd met zonne-installaties. Verschillende energiemaatschappijen geven korting op de aanschaf van zonnepanelen. De prijs van zonnepanelen daalt daarnaast wegens een lagere verkoopprijs door Chinese fabrieken, en de lagere btw-heffing van 16 naar 6 procent. Wie liever groene energie van een energiemaatschappij afneemt, kan energieprijzen vergelijken.

Door: Dennis de Wit