Doorbraak zonne-energie door verhoging rendement


Binnen zeer korte tijd moeten zeventig procent van de zonnecellen van het invallende zonlicht omgezet worden in elektriciteit. Dat is het oordeel van wetenschappers uit Nederland en de Verenigde Staten. Daartoe heeft onderzoeksinstituut Amolf in Amsterdam belangrijke eerste stappen gezet, die er voor moeten zorgen dat het opwekken van zonne-energie aan de hand van zonnepanelen veel efficiŽnter wordt.

Hoger rendement
Momenteel leveren zonnepanelen ongeveer 16% rendement op. In de toekomst moeten zonnepanelen bijna vier keer zoveel rendement opleveren dan wat nu het geval is. De zonnecellen die dit verhoogde rendement mogelijk maken, moeten binnen enkele jaren te koop zijn, zo verwacht directeur Polman van Amolf.

De meeste zonnepanelen hebben momenteel nog een blauwe kleur, wat er op kan duiden dat een zonnepaneel nog niet optimaal functioneert. We hebben namelijk te maken met het Albedo-effect in combinatie met reflectie. De zon schijnt het hardst op een zwart oppervlak. Dat is dan ook de kleur van een ideale zonnecel zoals die de komende jaren te koop aangeboden moeten worden.

Reflectie
In de huidige set-up van zonnepanelen kan niet het volledige rendement behaald worden. Rendement doet zich voor wanneer er zonlicht invalt op een grensvlak tussen twee materialen. Net als bij glas wordt ook op een zonnepaneel het zonlicht teruggekaatst. Een silicium plak reflecteert zelfs veertig procent van het licht. Silicium is een deel van een zonnepaneel, wat dus duidt op inefficiŽntie.

Groene stroom
Voor wie voorlopig nog niet zelf energie wil opwekken met behulp van de zon, omdat het rendement nu nog te klein is, is er groene stroom. Diverse energiemaatschappijen bieden tegen ongeveer dezelfde prijs als grijze stroom groene stroom aan. Vergelijk energie maatschappijen en krijg inzicht van de huidige energieprijzen en manieren van opwekking die daarbij horen.

Door: Riccardo de Wit