De Haas: ‘Woonwijken kunnen zonder gasnet’


De gasnetten moeten op een gegeven moment uit de woonwijken verdwijnen, zegt bestuursvoorzitter van Eneco Jeroen de Haas. Volgens hem komt in de toekomst al het stroom uit lokaal opgewekte, schone elektriciteit. Die uitspraken deed hij in de Gelderlander.

‘Niet meer wenselijk’
De bestuursvoorzitter van Energieleverancier Eneco noemt aardgas ‘op de lange termijn niet meer wenselijk’. De Haas wijst erop dat gas minder milieuvriendelijk is dan groene stroom. Volgens hem moet er dan ook iets veranderen aan de infrastructuur. “Waarom zou je twee complete infrastructuren in stand houden, als je er maar eentje nodig hebt?”, vraagt de Eneco-topman zich af.

Het einde van het gasnet
Volgens De Haas kan er onderhand wel een einde komen aan het gasnet. Hij pleit er dan ook voor om gasnetten die binnenkort aan het eind zijn van hun levensduur niet meer automatisch te vervangen. Datzelfde geldt voor gasnetten die aan een grote renovatie toe zijn. Jeroen de Haas is er van overtuigd dat huishoudens hun energie in de toekomst niet meer halen uit aardgas, maar voornamelijk uit lokaal opgewekte schone elektriciteit.

Of het einde van het gasnet in woonwijken in zicht is, durft collega-energiebedrijf Nuon niet hardop te zeggen. Het energiebedrijf zegt tegen Cobouw dat gas voorlopig nog een grote rol zal blijven spelen. “Hoe dat er in de verdere toekomst uit gaat zien, is moeilijk te voorspellen.” Gasunie en Netbeheer Nederland, de branchevereniging van de regionale netbeheerders, zien niets in het idee om de rol van gas als energiebron te beperken.

‘Alle huishoudens van het gasnet afkoppelen’
Hoogleraar Duurzame Transities aan de Erasmus Universiteit Jan Rotmans ziet wel iets in het idee van Eneco-bestuurder De Haas. Hij stelt zelfs voor om alle Nederlandse huishoudens van het gasnet af te koppelen. Volgens de hoogleraar moet en kan het anders.

De hoogleraar merkt op dat het zelfs al gebeurt: “Er worden tientallen huizen zonder gasaansluiting gebouwd. Voor ongeveer 45.000 euro is het al mogelijk om een doorsnee huis energieneutraal te maken.” In perspectief staat dat bedrag gelijk aan ongeveer vijftien energiejaarrekeningen.

Problemen met de weersomstandigheden bij energie uit wind en zon erkent de hoogleraar. Volgens hem zou Nederland gebruik kunnen maken van een soort ‘grote batterijen’. Die kunnen energiebedrijven dan gebruiken als de weersomstandigheden slecht zijn.

(Bron: De Gelderlander / Cobouw)

Door: Riccardo de Wit