Consumentenbond: ‘Energielabel verwarrend’


Het energielabel op witgoed is verwarrend en niet altijd accuraat. Dat meldt de Consumentenbond in haar Consumentengids van juni. De bond deed onderzoek naar het stelsel. De rangorde zou consumenten op het verkeerde been zetten.

A+, A++ en A+++
Consumenten snappen niets van de extra plusjes achter de letters. Zo blijkt dat A+ net zo energiezuinig is als A+++. Maar consumenten denken dat A+++ drie keer zo zuinig moeten zijn als A+.

De Consumentenbond onderzocht de energielabels en het bijbehorend energieverbruik van koelvriesapparatuur, vaatwassers, wasdrogers en wasmachines. Het is helder dat de letter ‘D’ aangeeft dat een apparaat het minst energiezuinig is. Het is ook helder dat de letter ‘A’ betekent dat een apparaat erg zuinig is. Maar de vele A-categorieën leiden volgens de bond alleen maar tot verwarring.

Extra extra zuinig?
De categorieën A, B, C en D staan ook op de stickers. Die suggereren dat er nog minder energiezuinige apparaten zijn A+. Dat is dus niet zo. A+ betekent bij koelvrieskasten en wasmachines dat het apparaat het minst zuinig is. Per 1 juli is A+ niet alleen voor koelvrieskasten het zuinigst, maar ook voor wasmachines en vaatwassers. Dan komt de consument in de problemen, want energielabel A was eerst toch het meest zuinig?

Nog verwarrender is dat fabrikanten het getal -10% of -20% toevoegen. Dan zou een apparaat nog zuiniger zijn, maar daar is volgens de Consumentenbond helemaal geen controle op.

Wel steeds zuiniger
Volgens de bond zijn apparaten steeds energiezuiniger geworden, maar is de labeling sterk verouderd. Daardoor kampt Nederland nu met veel kwaliteitsverschil binnen groep ‘A’. De Consumentenbond wil daarom een herschaling. Dan is een apparaat met energielabel A weer het zuinigst en een apparaat met energielabel 'D' het meest verslurpend. Zo zou de consument in één oogopslag moeten kunnen zien welk apparaat het zuinigst is. Zonder te hoeven goochelen met plusjes.
Door: Riccardo de Wit