Consumenten vinden spaarlamp sfeervoller dan LED


Nu de gloeilamp uit steeds meer Nederlandse woningen verdwijnen, is het tijd om te kijken naar een waardige opvolger. USP Marketing Consultancy voerde in hun WoonOmnibus onderzoek een consumenten onderzoek uit om de nieuwe waardige opvolger te zoeken. De Nederlandse consument vindt de spaarlamp sfeervoller, maar de LED-verlichting is energiezuiniger en duurzamer. Met de spaarlamp en de LED-verlichting gaat de gloeilamp per 1 september 2012 helemaal uit de Nederlandse winkels verdwijnen. Verkoop van gloeilampen worden vanaf dan namelijk verboden door de Europese Commissie.

Voorkeur
Nederlanders hebben geen duidelijke voorkeur of zij liever LED-verlichting of spaarlampen in huis halen. Daarbij is namelijk het doel van de aankoop een belangrijke factor: de één gaat voor sfeer in huis, terwijl de ander juist besparen wil op de energierekening. Uit het onderzoek van USP is gebleken dat de sfeer in huis en de aanschafprijs bepalend is voor het kiezen tussen LED-verlichting en spaarlampen. Ruim 500 consumenten werden hierover ondervraagd. De belangrijkste winnaar is de spaarlamp.

Naast dat spaarlampen volgens de Nederlandse consument sfeervoller zijn, zijn ze ook goedkoper. De aanschafprijs van een LED-lamp ligt hoger dan dat van een spaarlamp, en daarnaast zijn LED-lampen ook nog eens minder sfeervol.

Consumenten met een uitgesproken mening voor LED-verlichting – ongeveer 38% van de ondervraagden – noemen duurzaamheid als belangrijkste reden. 33% van de ondervraagden kiest liever voor spaarlampen, omdat deze meer sfeer in huis brengen.

Toch LED-verlichting
Hoewel de spaarlampen zorgen voor meer sfeer in huis, zullen we over een paar jaar toch vooral de LED-lampen in de Nederlandse huishoudens tegenkomen. Al in 2009 begon de Europese Commissie met het gefaseerd afschaffen van de gloeilamp, die ook amper sfeer in huis brengt, en daarnaast ook erg vervuilend werkt. Spaarlampen en LED-lampen kunnen zelfs 90% energiezuiniger werken dan de ouderwetse gloeilamp. Naast dat de duurzame varianten beter zijn voor het milieu, zijn ze dus ook beter voor de energierekening.

Een belangrijke reden om toch LED-verlichting te kiezen in plaats van spaarlampen, is de prijs. Hoewel spaarlampen goedkoper zijn, gaan ze op langer termijn minder lang mee. LED-verlichting gaat dus langer mee en kan soms nog energiezuiniger zijn dan de spaarlamp.

Energieleverancier
Hoewel beide lampen erg besparend kunnen werken, kunnen consumenten nog meer voordeel halen door energie te vergelijken. Door deze te vergelijken krijgt de consument een breed overzicht van de laagste tarieven tegen de voor hun meest gunstige voorwaarden.

Door: Dennis de Wit