Consumenten: ‘Schaf energievoorschot af’


Het energievoorschot mag, als het aan de consument ligt, best afgeschaft worden. Het merendeel van de Nederlanders (57 procent) vindt dat. Dat blijkt uit een peiling van een grote vergelijkingssite. Het onderzoek werd onder 1268 huishoudens gehouden.

Hoge rekeningen

Tegenover de 57 procent van de Nederlanders staat 41 procent die het energievoorschot graag houdt. De regeling moet er namelijk voor zorgen dat consumenten aan het einde van de maand niet zomaar met een hoge energierekening te maken krijgen.

Een energieleverancier kijkt bij het energievoorschot eerst naar het energieverbruik van het afgelopen jaar. Vervolgens deelt de aanbieder het verbruik door twaalf om het energietarief voor het jaar erop vast te stellen. Op die manier is de maandelijkse rekening het hele jaar door hetzelfde.

Afschaffen
Dat Nederlanders het voorschotbedrag willen afschaffen, strookt met het idee van de Europese Commissie. Die wilde namelijk in 2011 het voorschotbedrag al de deur uit doen. Per 2015 moet de regeling verdwijnen. Sinds 2011 is er nog maar weinig over gesproken door de overheden, dus het is de vraag of de energievoorschot volgend jaar inderdaad verleden tijd is.


Als het voorschot verdwijnt, betekent dat voor huishoudens dat ze zelf iedere maand hun werkelijke verbruik moeten betalen. In de zomermaanden kan de energierekening dan een paar tientjes zijn, terwijl in de winter de maandelijkse kosten tot enkele honderden euro’s kunnen oplopen.

Tegenstand
De tegenstanders van het energievoorschot willen betalen voor de energie die daadwerkelijk is verbruikt. De Commissie ziet daar wel brood in, want op die manier zouden consumenten zuiniger moeten omgaan met energie. Daarentegen zijn de voorstanders van het energievoorschot bang dat ze maandelijks een hoge energierekening moeten betalen.

De voorstanders en tegenstanders staan lijnrecht tegenover elkaar. Vooral het geld is het probleem. Voor veel Nederlanders is een hoge energierekening in de wintermaanden niet te behappen. Twee procent van de Nederlanders heeft geen mening over het energievoorschot.
Door: Riccardo de Wit