Collectieve energie is duurkoop


Onlangs is er een stuk verschenen waarin verschillende prijsvergelijking websites waarschuwen voor de collectieve energie-inkopen die verschillende verenigingen en organisaties in deze periode te bieden hebben. De collectieve groep wordt geveild aan één aanbieder, waardoor de consument talloze euro’s aan besparingen mis zou lopen. Dit staat in een opiniërend stuk dat op de website van de Telegraaf gepubliceerd werd. Het pijnpunt zou hem zitten in het ontbreken van concurrentie doordat energiebedrijven niet tegen elkaar op kunnen bieden.

Collectieve inkoopn
Bij de collectieve inkoop melden zich soms tot wel tienduizenden klanten. Bekende collectieve veilingen zijn die van de ANWB, de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. Het nadeel van collectieve inkopen is dat één aanbieder in één keer veel klanten krijgt, zonder dat andere concurrerende energiebedrijven ook een aanbieding zouden kunnen doen. Bij een collectieve inkoop vervalt de vrije keuze voor een energiemaatschappij. Er is echter ook een weerlegging bij het argument dat gevoerd wordt: bij de collectieve inkoop van Veronica is een extern bedrijf betrokken die het voordeligste aanbod kiest. Daar mogen de verschillende bedrijven dus wel een aanbod neerleggen. Volgens het opiniërende stuk zouden consumenten tot honderden euro’s kunnen besparen.

ANWB en Essentn
De ANWB opende dit jaar als eerste een collectieve inkoop. Ruim 52.000 consumenten deden mee aan de collectieve inkoop. Inmiddels is bekend dat Essent de energieveiling won. Daarmee kan Essent rekenen op 52000 nieuwe klanten. De ANWB erkent echter dat er een prijsverschil van 100 euro per jaar is dan het goedkoopste aanbod. De ANWB wijst er wel op dat de consument zelf mag besluiten of zij gebruik willen blijven maken van het aanbod van de collectieve inkoop, of dat zij zelf een individueel abonnement bij een andere energieleverancier willen afsluiten.

Kritiekn
Ondernemers Jelle Feenstra en Freek van den Berg noemen nog eens dat “de winnaar van een energieveiling nog nooit daadwerkelijk de goedkoopste aanbieding had”. Het is volgens hen altijd verstandig om eerst een onafhankelijke vergelijkingssite te raadplegen.

Vergelijken
Ook wij bieden een ruim aanbod van diverse energieleveranciers. U kunt het beste energie vergelijken zodat u kunt kiezen voor de goedkoopste aanbieder van gas en elektriciteit. Natuurlijk kan er ook alsnog gekozen worden wél voor de collectieve inkoop energie te gaan. Het is aan de klant zelf om te beslissen welke keuze zij maken.

Door: Riccardo de Wit