Budget ontwikkeling duurzame energie bijna verdubbeld


Het budget voor de beschikbare subsidie voor het op een duurzame manier opwekken van energie zal komend jaar bijna verdubbeld worden. Dit jaar geeft de overheid nog 1,7 miljard euro subsidie op de ontwikkeling van duurzame energie, volgend jaar wordt dat bedrag bijna verdubbeld naar 3 miljard euro. Dat schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) in een brief naar de Tweede Kamer.

Stimuleren
Met de verdubbeling van het beschikbare budget moeten ondernemers en energieleveranciers meer gestimuleerd worden om op een groene manier energie op te wekken. Ondernemers kunnen dankzij de subsidie meer aandacht besteden aan het gebruik van aardwarmte en zonnepanelen voor het opwekken van energie.

Daarnaast gaat de overheid helpen om meer zekerheid te bieden over groene energie. Daarom zal de minister niet nogmaals de spelregels voor aanvragen voor de subsidie veranderen. Dat belooft de minister van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

Zestien procent
De verhoging van het budget voor de ontwikkeling van duurzame energie moet eraan bijdragen dat de doelstellingen van het kabinet behaald worden. In 2020 moet zestien procent van de verbruikte energie op een duurzame energie opgewekt zijn. Twee jaar geleden bleek dat slechts vier procent van de verbruikte energie op een duurzame manier is opgewekt.

Kansen
Volgens Kamp is het opwekken van duurzame energie niet alleen van belang voor het milieu: “Duurzame energie is niet alleen van belang voor het milieu en een gezondere economie, maar het biedt ook kansen aan ondernemen.” Vanaf april 2013 zijn de aanvragen beschikbaar. Daarmee krijgen ondernemers ruim de tijd om groene projecten uit te werken, zegt Kamp.

Groene energie
Wie zelf niet aan de slag kan met zonnepanelen, maar wel graag een steentje bij wil dragen aan de natuur, kan er voor kiezen groene energie af te sluiten. Tegenwoordig bieden de meeste energieleveranciers groene stroom aan. Vergelijk energie om zelf groene energie af te sluiten.

Door: Dennis de Wit