Boeren willen groene stroom gaan leveren


Iedereen die groene stroom heeft, vraagt zich wel eens af hoe groen hun stroom nou echt is. Hoe duurzaam is de groene stroom, en is duurzame energie wel echt zo duurzaam als beweerd wordt? Groene energie kan opgewekt worden uit bijvoorbeeld koeienmest. Deze koeienmest is dan de motor voor het opwekken van groene energie. Koeienmest is dus nuttig, moeten de boeren gedacht hebben. In Wijk bij Duurstede en Leersum gaan boeren een experiment starten met levering van koeienmest ten behoeve van het opwekken van groene stroom.

Het idee
Twee boeren uit Wijk bij Duurstede en Leersum willen aan de hand van koeienmest en andere tuin- en groenresten biogas gaan produceren. Met deze biogas moet uiteindelijk een volledige biogasinstallatie te weeg komen. De milieubewuste boeren hopen op deze manier de opwarming van de aarde tegen te gaan en de bijdrage aan CO2 uitstoot te verminderen.

De bedoeling is dat 3000 huishoudens door deze biogasinstallatie van stroom voorzien worden. Echter moeten de gemeentes nog wel toestemming geven voor het bouwen van zon biogasinstallatie en eventueel het bestemmingsplan wijzigen.

Wellicht heeft dit idee van de twee boeren een grote invloed op de toekomst. Groene stroom leveren is nu nog een vrij dure onderneming. Aan de hand van de verwerking van koeienmest kunnen de prijzen flink dalen. Daar heb jij als consument ook wat aan. Bovendien wordt de aarde op deze manier weer een stuk groener, wat uiteindelijk de gedachte is van groene energie

En nu?
Deze biogasinstallatie wordt pas in 2013 in gebruik genomen als alles goed gaat. Voorlopig kun je dus nog gewoon groene stroom afnemen bij je energiemaatschappij. U kunt het beste energie vergelijken voor de scherpste energie prijzen.

Door: Dennis de Wit