Bezuinigen op energie populair onder Nederlandse huishoudens


Steeds meer Nederlandse huishoudens besparen op het energieverbruik, en daarmee op de jaarlijks te betalen energierekening. Voornamelijk het doel om het energieverbruik te verlagen wordt steeds aantrekkelijker. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim duizend Nederlandse huishoudens, uitgevoerd door voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Ruim 70% van de respondenten probeert op een actieve manier het energieverbruik fors te verminderen.

Motieven
De motieven om te besparen op het energieverbruik, is niet zelden het financiële motief. Door minder energie te verbruiken, kan er jaarlijks bespaard worden op de energierekening. Toch is het financiële plaatje niet het enige aspect voor de groep besparende huishoudens. Slechts 19 procent van de ondervraagden geeft aan zich druk te maken over de steeds hoger oplopende energierekening.

Voor de huishoudens is het veranderen van de energiegewoonte, zoals het wassen op een lagere temperatuur en het beter omgaan met huishoudelijke apparatuur, aantrekkelijker dan het doen van dure investeringen.

Dure investeringen
Dure investeringen zoals het beter isoleren van het huis of het energievriendelijker maken van de woning worden door de meeste huishoudens vermeden. Volgens hen zijn zij nog te vaak afhankelijk van externe partijen die geen financiële zekerheid kunnen bieden. Volgens Milieu Centraal kan in 40 procent van de gevallen na overleg alsnog een investering gedaan worden.

29 procent van de huishoudens geeft aan te willen investeren in zonnecollectoren en zonneboilers. Uit berekeningen van Energieonderzoek Centrum Nederland zullen tot 2020 de Nederlandse huishoudens zo’n 1 miljard euro uitgeven om zo duurzamere energie op te wekken.

Energieprijs
Het afsluiten van een groene energiecontract is allang niet meer zo prijzig als jaren geleden. Mede dankzij subsidie van de overheid is de prijs van groene energie bijna net zo laag als dat van grijze stroom. Vergelijk energie om zelf groene stroom af te sluiten.

Door: Dennis de Wit