Besparen op energierekening met windmolens


In Nederland hebben ruim 5500 consumenten samen 7 miljoen euro geïnvesteerd in twee windmolens in Nederland op het Groningse platteland. De 5500 consumenten zijn eigenaar van de twee windmolens. Daarmee mogen zij vanaf 1 januari 2013 hun eigen energie opwekken. Consumenten kunnen eigenaar worden van de windmolens door ‘winddelen’ te kopen: kleine stukjes molen. Alle opgewekte energie met deze ‘winddelen’ wordt afgetrokken van het energieverbruik thuis. Daarmee kunnen consumenten besparen op hun energierekening.

Delen in wind
Consumenten kunnen door investeringen te doen in de twee windmolens besparen op hun eigen energierekening. Zij kunnen zogenaamde ‘Winddelen’ aanschaffen. In de praktijk betekent dat dat alle energie dat opgewekt wordt door het ‘stukje windmolen’, in mindering gebracht op de energierekening.

Alle opgewekte energie zal verdeeld worden over alle ‘winddeelhouders’. Gemiddeld levert één winddeel zo’n 500 kilowattuur opleveren. Dat is een zevende van het totale verbruik van een gemiddeld huishouden.

Windmolens te koop
De Windcentrale in Delfzijl zette eind juni 2012 twee windmolens op het Groninger platteland te koop. Daarbij konden consumenten een deel van de windmolen ‘adopteren’. Eind oktober waren er volgens Harm Reitsema van de Windcentrale al 20.000 winddelen verkocht.

Eén winddeel kost 351 euro. In totaal hebben ruim 5600 mensen geïnvesteerd in de twee windmolens. Dat heeft voor een totale investering van ruim 7 miljoen euro gezorgd. Inmiddels zijn de winddelen zo populair, dat het project een wachtlijst kent. De Windcentrale is op zoek naar meer nieuwe windmolens om winddelen te verkopen.

Besparen
Een andere manier om te besparen op de energierekening is het vergelijken van energie. Onderling kunnen de prijzen van energie flink verschillen, waardoor het aangeraden is om alle energieprijzen in Nederland op een rijtje te zetten.

De vergelijkingen gaan uit van een verbruik van een gemiddeld huishouden.

Door: Dennis de Wit