Besparen op de energiekosten in de wintermaanden


Hij komt er weer aan: de eindejaar rekening. Maar tegelijkertijd is het weer winter. Een tijd van gezelligheid en samenzijn, maar ook zeer zeker van koudere temperaturen. En die koudere temperaturen verleiden je al snel tot het hoger stoken van de kachel. Ook de kerstboom wordt weer verlicht, en de gourmetstellen worden weer aangesloten. Dit kost veel stroom, dus bespreken we in dit artikel tips om ook in de wintermaanden de energierekening laag te houden.

Gloeilampen?
Allereerst is het belangrijk te weten wanneer je je gloeilampen moet vervangen met spaarlampen. Gloeilampen zijn al moeilijk te verkrijgen, dus is men al genoodzaakt spaarlampen aan te schaffen. Echter, wie schrikt van zijn hoge eindejaar rekening en besluit spaarlampen aan te schaffen, kan dit beter gefaseerd doen. Zo voorkom je hoge kosten voor het aanschaffen van de spaarlampen. Sommige energiemaatschappijen hebben een “betaal via je je jaarrekening”-service. Daarmee kun je energiezuinige apparaten in huis halen, die je dan verrekent met de rekening.

Isoleren
Voordat de winter aanbreekt, is het verstandig je dak te isoleren. Doordat het dak geïsoleerd is, kan er minder warmte ontsnappen. Doordat het warmer in huis blijft, hoef je de kachel minder hoog zetten, wat natuurlijk minder energie verbruikt.

Een andere mogelijkheid van isoleren is het dichtdoen van gordijnen. Gordijnen houden warmte vast. Bovendien zorgt het in de wintermaanden ook nog eens voor een knus gevoel. Zo bespaar je op je energierekening, en creëer je ook nog eens sfeer!

Vergelijken
Ten slotte is een slimme tip om energie te vergelijken. Het kan zijn dat je onnodig te veel betaalt voor stroom. Binnen een maand kan je overstappen van energiemaatschappij, mits je nog nooit overgestapt bent. Anders geldt het termijn die in je contract met je huidige energiemaatschappij staat.

Door: Roeland Werring