Besparen door over te stappen


Nederlandse consumenten kunnen besparen op hun eigen uitgaven door over te stappen op een andere energieleverancier. Daarmee kan de Nederlandse consument zich indekken tegen de bezuinigingen die de Nederlandse regering nog op stapel heeft. Dat schrijft de Telegraaf op maandag 19 maart 2012. Vooral de vaste en variabele leveringstarieven kunnen behoorlijke besparingen opleveren. Variabele tarieven zijn immers gevoeliger voor de olie- en gasprijzen, terwijl vaste tarieven meer zekerheid bieden aan de klant.

Leveringstarief
De meeste besparingen zijn dus te behalen op het soort contract dat afgesloten is tussen de energieleverancier en de klas. Bij een vast tarief betaalt de klant een vaste prijs voor stroom en gas voor zolang het contract voortduurt.
Variabele tarieven zijn een stuk gevoeliger voor bijvoorbeeld de wisselingen in de olie- en gasprijzen. Daardoor worden de tarieven een aantal keren per jaar aangepast. Ongeveer vier keer per jaar wordt bij een variabel tarief de tarifering aangepast. Voor de gasprijs geldt een aanpassing van ongeveer twee maal per jaar.

Looptijd
Een contract heeft meestal een vaste duur. Zo kan er een contract aangegaan worden voor bijvoorbeeld één, drie of vijf jaar. Sommige energieleveranciers bieden ook contracten aan voor een onbepaalde tijd, maar daarbij heeft de klant minder zekerheid op besparingen. Als de energieprijzen dalen, kan de klant lang opgezadeld zitten met een hogere energieprijs dan andere Nederlandse consumenten betalen.

Welke keuze de klant maakt, is afhankelijk van de zekerheid die gewenst wordt. Zo kan er niet geprofiteerd worden van een lagere energieprijs, maar aan de andere kant kan de stijgende energieprijs niet doorberekend worden bij een vast contract met een vast tarief.

De beste deal
Het wordt aangeraden om een jaarcontract met een vast tarief af te sluiten. Veel energieleveranciers bieden een hoge welkomstkorting aan. Met de welkomstkorting worden schommelingen in de energieprijs tegengegaan. Wanneer het contract dan afloopt, kan er overwogen worden om over te schakelen naar een andere energieleverancier. Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat consumenten die een tarief voor een jaar vastzetten en daarna overgaan op een variabel tarief 60 tot 70 euro kunnen besparen. De hoogte van de besparing kan echter fluctueren, doordat de energieprijs dat bij een variabeltarief dat ook doet.

Persoonlijke keuze
Welke energieleverancier er gekozen wordt, is een persoonlijke keuze. Eveneens het soort contract is een persoonlijke keuze. Het vergelijken van energie biedt inzicht in de prijs van energie en de soorten contracten die energiemaatschappijen aanbieden.

Door: Riccardo de Wit