Belastingaftrek energie nu ook digitaal door te geven


Het is niet alleen voor consumenten interessant om milieu- of energiebesparende investeringen te doen. Ook (grote) bedrijven kunnen milieu investeringen doen, omdat dit financieel interessant is. Naast dat het goed is voor het imago van het bedrijf, levert dit ook nog een belastingvoordeel op: milieu-investeringen zijn namelijk aftrekbaar bij de belasting. Dat is niets nieuws, maar de manier waarop dit kan worden doorgegeven is wel nieuw. Via een digitaal loket van het ministerie van Infrastructuur en Milieu kunnen bedrijven hun milieu-investeringen doorgeven.

Samenwerking
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu werkt samen met de Belastingdienst, het Ministerie van Economische zaken, en het Ministerie van Innovatie. De Milieu Investeringsaftrek, de Vrije afschrijving voor milieu-investeringen en de Energie-investeringsaftrek kunnen voortaan digitaal aangevraagd worden. Eventueel raadplegen van meer informatie over het aftrekken van milieu-investeringen kan in de loop van dit jaar – net als de aangifte zelf – digitaal gedaan worden.

Makkelijker doorgeven
Met het digitale loket hoopt staatssecretaris Joop Atsma het samenspel tussen de overheid moderniseren en makkelijker maken. Bedrijven gebruiken geen DigiD, maar een zogenoemde E-herkenning. Deze E-herkenning is noodzakelijk voor bedrijven om digitaal de aftrek door te geven. Alle 360 milieutechnieken die op de Milieulijst staan, komen in aanmerking voor de fiscale aftrekbaarheid.

Voorbeelden
Een greep uit de 360 milieutechnieken zijn onder andere het beperken van industriële luchtontsnappingen, vermindering van het watergebruik in de glastuinbouw en het hergebruiken van grondstoffen.

Elektriciteit
Ook voor bedrijven is het interessant om energie te vergelijken. Naast het profiteren van belastingvoordelen kunnen bedrijven ook nog profiteren van een lagere energie rekening.

Door: Riccardo de Wit