Amsterdammers loyaal aan energieaanbieders


De meeste huishoudens in Amsterdam blijven dit jaar loyaal aan hun energieaanbieder. Zij behoren tot één van de grootste groepen Nederlanders die niet of zelden overstappen op een andere energiemaatschappij. Het vertrouwen  in energiemaatschappijen is onder Amsterdammers vaak meer waard dan de besparingen die door energie vergelijken en het overstappen bereikt kunnen worden.

Amsterdammers blijven bij huidige energie maatschappijBesparingen
Doordat veel Amsterdamse huishoudens loyaal blijven aan hun huidige energiemaatschappij, lopen zij op jaarbasis enkele honderden euro’s mis. Zo blijkt dat wie dit jaar geen energie vergelijkt, ruim 488 euro te veel zal moeten betalen aan energiekosten. Door over te stappen naar een andere energieleverancier kunnen er forse besparingen bereikt worden.

Dat komt voort uit onderzoeken van diverse vergelijkingssites. In totaal ondervraagden de vergelijkingssites 200 huishoudens in Amsterdam. Hen werd de vraag voorgelegd of zij de afgelopen jaren zijn overgestapt naar een andere energieleverancier. Slechts 28% van de ondervraagden geeft aan wel eens te zijn overgestapt naar een andere energiemaatschappij, of dat tenminste te overwegen.

Landelijk gemiddelde
Dat is onder het landelijke gemiddelde. Gemiddeld stapt zo’n 36 procent van de Nederlandse huishoudens over op een andere energieaanbieder. Doordat de concurrentie op de energiemarkt steeds zwaarder wordt, en de prijzen van energieaanbieders sterk variëren, is de kans groot dat Amsterdamse huishoudens veel geld mislopen.

Zij switchen niet naar een goedkopere energieleverancier. Daardoor lopen zij een besparing mis die op kan lopen tot wel bijna 500 euro op jaarbasis.

Vergelijken
Het is dan ook raadzaam om zo goedmogelijk energie te vergelijken. Wanneer blijkt dat de energierekening omlaag kan door over te stappen, is dat zeker aan te raden. De vergelijkingen komen tot stand op basis van een gemiddeld verbruik.

Door: Dennis de Wit