ACM doet invallen bij energieveilers


De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft invallen gedaan bij verschillende aanbieders van energieveilingen. De Autoriteit vermoedt namelijk dat energieveilers prijsafspraken maken en dat is verboden. Dat blijkt uit stukken van RTL Nieuws.

Niet altijd het voordeligst
Iedere vereniging kan energieveilingen of collectieve inkoopregelingen organiseren. Dat varieert van consumentenverenigingen tot kranten tot damesbladen. Die groepen verzamelen grote groepen consumenten en vervolgens vragen ze energieleveranciers wat de laagste prijs is om de energie aan te kunnen bieden. Wie als energieleverancier het beste bod doet, gaat de stroom daadwerkelijk leveren. Dat is al jaren een populair fenomeen.

Maar stroom tegen de laagste prijs is niet altijd voordelig. Volgens de Autoriteit Consument en Markt kunnen consumenten worden misleid door verboden prijsafspraken. Onder anderen Vereniging Eigen Huis, Sloop de Crisis, de ANWB en de Telegraaf zouden van te voren een streefgetal afspreken. Dat werkt dan als een soort bodemprijs.

Kartelvorming
Die bodemprijs zou kunnen duiden op verboden prijsafspraken. Maar dat ontkennen de verenigingen. Ze bevestigen dat er bij hun energie-acties wel eens met een streefgetal of een vast kortingspercentage is gewerkt, maar ze ontkennen dat ze prijsafspraken maken en daarmee de mededingingsregels overtreden.

Energieleveranciers zouden zulke lage prijzen hebben geboden, dat ze zelfs verlies maakten op de energie-acties. Zij klaagden bij de organisatoren van de veilingen. Daarop kwam er een bodemprijs tot stand. Geen kartelvorming, volgens de organisatoren.

Daar denkt de Autoriteit Consument en Markt anders over, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws: “Uit de informatie die wij nu hebben, blijkt dat bij sommige veilingen partijen mogelijk hebben samengespannen. Dat is niet eerlijk en het kan consumenten misleiden.”

Boetes
Verschillende hoogleraren zijn het erover eens dat een bodemprijs trekken heeft van kartelvorming. De prikkel voor een scherper bod valt weg en het aantal leveranciers dat nog meedoet aan de veiling is beperkt. De consument wordt daar de dupe van.

Als de Autoriteit Consument en Markt inderdaad concludeert dat het om kartelvorming gaat, kan ze hoge boetes opleggen aan de organisatoren van de energieveilingen. Voor het voordeligste aanbod kunnen consumenten toch nog altijd het best energieleveranciers vergelijken.
Door: Riccardo de Wit