Aangifte doen met één belletje


Wiens auto wordt gestolen, hoeft straks niet meer aangifte te doen op het politiebureau. Een telefoonnummer bellen is dan genoeg om aangifte te doen. De politie en de autoverzekeraar kunnen dan direct tot actie overgaan. Het telefoonnummer zorgt er namelijk voor dat er een melding binnenkomt.
 
Toekomstmuziek?

Dat plan klinkt als toekomstmuziek. Maar dat is het niet. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, de politie en de verzekeraars maken dat bekend. Het grote voordeel is dat een auto veel sneller als ‘gestolen’ geregistreerd staan. Dat is echt nodig, want auto’s worden steeds sneller naar het buitenland vervoerd. Daarnaast stijgt het aantal diefstallen bij auto’s nog altijd. Vooral nieuwe auto’s lopen risico, blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

In Brabant zijn al testen geweest met het belsysteem. Daarbij werd ook gekeken of de pakkans groter was. De test heeft bewezen dat de kans dat een dief gepakt wordt inderdaad groter is met het nieuwe systeem. De pilot heeft een jaar geduurd. Tot nu toe blijkt dat ruim 90 procent van de gestolen auto’s binnen twee uur teruggevonden werd.

Minder kosten
Dat Opstelten het systeem wil invoeren, komt door de grote voordelen voor de politie. Het opnemen van aangiftes kost namelijk veel tijd en daarmee geld. Het plan leidt tot minder administratieve lasten. De aangifte hoeft immers niet langer op het bureau plaats te vinden. Aan het eind van het jaar is het systeem landelijk ingevoerd.

Sommige auto-eigenaren hebben meer geluk en betrappen de autodief op heterdaad. Als dat gebeurt, is het nog altijd het verstandigst 112 te bellen. De politie weet dan dat ze op de dief moet letten. Dan is de kans groot dat de politie ook daadwerkelijk de zaak op zich kan nemen en dat de dief wordt opgepakt.

 

Door: Riccardo de Wit