300.000 woningbezitters willen zonnepanelen


Meer dan 300.000 woningbezitters overwegen op korte termijn hun woning te voorzien van zonnepanelen. Dit vooral om de energierekening te drukken en het milieu te sparen. Dat is het resultaat van een onderzoek dat gehouden werd door USP Marketing Consultancy in opdracht van Uneto-VNI, de brancheorganisatie voor woningbezitters. Toch zijn sommige woningbezitters huiverig voor het aanschaffen van zonnepanelen: voornamelijk de hoge investeringskosten schrikken geďnteresseerden af.

Zonnepanelen aanschaffen
Meer dan 300.000 woningbezitters overwegen om op korte termijn zonnepanelen te plaatsen. De voornaamste redenen om dit te doen zijn het besparen op de maandelijkse energierekening. Een tweede reden die genoemd wordt zijn de zorgen voor het milieu. De onderzoekers zeggen dat woningbezitters meer geďnteresseerd zouden zijn in zonnepanelen als zij duidelijker worden voorgelicht over de regelgeving omtrent het plaatsen van zonnepanelen, de investeringskosten en de terugverdientijd daarvan.

Investeringskosten
De investeringskosten en terugverdientijd van het plaatsen van zonnepanelen zijn voor de meeste huizenbezitters de voornaamste redenen om toch niet over te gaan op het plaatsen van zonnepanelen. 42% van de consumenten weet wat de verhouding is tussen de prijs van elektriciteit uit zonnepanelen en de prijs van ‘normale’ elektriciteit.
De meeste ondervraagden denken dat de aanschafkosten binnen ongeveer 11 jaar terugverdienend kunnen zijn.

Een andere vrees voor het plaatsen van zonnepanelen zijn de ‘administratieve rompslomp’ voor het verkrijgen van een vergunning. Echter weet maar 19% dat er slechts in zeer uitzonderlijke gevallen nog een vergunning benodigd is.

Rendabel
Het plaatsen van zonnepanelen is juist nu interessant. Dat zegt Marcel Engels, voorzitter van Uneto-VNI. “In 2012 gaat een gemiddeld huishouden 156 euro per maand betalen voor gas en elektriciteit, dertien euro meer dan het voorgaande jaar. Als gevolg van de prijsstijgingen is zonne-energie nu al rendabel”.

Het is ook rendabel energie te vergelijken voor wie het nog niet aandurft zonnepanelen te plaatsen.

Door: Dennis de Wit