20.000 huishoudens afgesloten in 2012


Ruim 20.000 huishoudens zijn in 2012 afgesloten van het energienet vanwege wanbetaling of fraude. Dat blijkt uit cijfers van Netbeheer Nederland. In 2012 werden er meer huishoudens afgesloten van energie dan van gas. Veel huishoudens hebben tegenwoordig geen aparte gasaansluiting meer, maar zijn aangesloten op het stadsnet. Het vaakst worden zowel gas als elektriciteit afgesloten omdat zij beide bij dezelfde energieleverancier afnemen.

Daling
Toch is het aantal afgesloten huishoudens in vergelijking met 2011 gedaald. In 2011 werden 22.000 huishoudens wegens fraude op wanbetaling afgesloten, in 2012 waren dat er 2.000 minder.

Dat komt doordat netbeheerders eerst een extra controle uitvoeren alvorens zij overgaan op het afsluiten van een huishouden. Dat zegt Netbeheer Nederland. Wanneer de netbeheerder ontdekt dat het om een duidelijk geval van fraude gaat, wordt het huishouden wel onmiddellijk afgesloten van het elektriciteitsnet.

Kou
Voor de komende weken wordt er vorst voorspeld. Mensen die de energierekening niet langer kunnen betalen, hoeven echter niet te vrezen dat zij onmiddellijk in de kou staan. Netbeheerders sluiten mensen niet af bij wanbetaling of een betalingsachterstand, maar geven huishoudens uitstel van betaling.

Alleen in geval van fraude ondernemen energiebedrijven onmiddellijk stappen en sluiten zij de frauderende klant af.

Energieprijzen
De meeste wanbetalers kunnen hun energierekening niet meer betalen vanwege de almaar stijgende energierekening. Het is dus belangrijk om een energieleverancier te vinden die past bij de persoonlijke situatie, het verbruik en de betalingsmogelijkheden. Vergelijk energie om zelf alle energieprijzen van alle energieaanbieders in Nederland op een rij te zetten. Daarmee kunnen consumenten op jaarbasis enkele honderden euro’s besparen.

 

Door: Dennis de Wit