Zwarte Zaterdag zorgt voor fileleed Nederlanders


Het door de ANWB verwachte fileleed op Zwarte Zaterdag is inderdaad uitgekomen. Voornamelijk in Frankrijk stonden Nederlandse vakantiegangers urenlang vast op de snelweg. Tegen het middaguur stond er bijna 800 kilometer file op de Franse snelwegen. Opvallend is dat de grote drukte in Beieren die verwacht werd, uiteindelijk uitgebleven is. Daarentegen stonden er meer files bij Oostenrijk en voornamelijk in Frankrijk stonden vakantiegangers lang stil op de weg.

Drukste dag
Ieder jaar rond deze tijd gaan veel Nederlandse vakantiegangers terug naar huis, terwijl de Fransen juist net aan hun vakantie beginnen. Daardoor wordt de eerste zaterdag van de vakantie in het buitenland traditioneel ‘Zwarte Zaterdag’ genoemd. De reizigers kregen te maken met een topdrukte van 765 kilometer file tegen het middaguur. Het duurde vervolgens uren totdat de file weer opgelost was.

De automobilisten op de Franse wegen kregen te maken met één van de drukste dagen van het jaar, zo meldt de ANWB.

Frankrijk
Voornamelijk op de Franse snelwegen stonden veel automobilisten stil. Zoals verwacht was het grootste knelpunt de A7 door de Rhônevallei, zo schrijft Novum. Vlakbij Valence werd over een volledige filelengte van tachtig kilometer slechts stapvoets gereden. Ook de A9 richting Spanje zorgde voor groot fileleed.

De A10 van Parijs naar Bordeaux kende ook veel wachtende automobilisten. Richting de Mont Blanctunnel naar Italië liep de gemiddelde wachttijd op tot meer dan twee uur. De andere tunnel op de A13 bij San Bernardino werd ook uitvoerig getest door reizende automobilisten.

Oostenrijk
Ook in Oostenrijk moesten veel automobilisten achteraan de lange rij aansluiten. Op de A10 van Villach naar Salzburg en op de A11 richting Slovenië moesten automobilisten lang wachten.

Italië
In Italië kwam de voorspelling ook uit: er stonden ruim honderdduizenden vakantiegangers vast in de richting naar de Adriatische kust. Daardoor ontstonden er lange files op de A1 en A14 van Milaan en Bologna naar Rimini. Op de A22 van Modena naar Brenner ontstond eveneens file.

Duitsland
In Duitsland konden automobilisten rondom Beieren veel beter doorrijden dan van tevoren verwacht werd. De Nederlanders kregen bij hun terugkeer wel te maken met een flinke file door wegwerkzaamheden op de A3 tussen Keulen en Arnhem. Tussen Duisburg en Oberhausen werden wegwerkzaamheden gepleegd.

Autoverzekering
File is één van de meest voorkomende oorzaken van autoschade. Vergelijk autoverzekeringen om je te dekken tegen deze schade. In Nederland is het afsluiten van tenminste een WA-autoverzekering verplicht.

Door: Dennis de Wit