Winderbanden maken overmoedig


Bestuurders vertrouwen te veel op de extra grip die de winterbanden hen beloven. Dat vinden bijna 4.000 automobilisten in een onderzoek van de Telegraaf. Met de eerste winterse buien aan het begin van de maand december, hebben veel automobilisten hun winterbanden weer onder de auto gemonteerd. De ondervraagden geven aan dat winterbanden vooral moeten worden opgevat als hulpmiddel in plaats van wondermiddel.

Overmoedig
Volgens 73 procent van de ondervraagden maken winterbanden autobestuurders in Nederland te overmoedig. Automobilisten zouden ten onrechte vaak denken dat ongelukken kunnen worden voorkomen dankzij de extra grip van winterbanden.

Uit anekdotes van verschillende wegbestuurders blijkt dat bestuurders te gemakkelijk omspringen met winterbanden. Zo blijven de meeste bestuurders met winterbanden dezelfde snelheden aanhouden als wanneer er geen sneeuw zou liggen. De meeste autobezitters geven in het onderzoek van de Telegraaf aan een slipcursus nuttig te vinden. “Mensen moeten eerst maar eens een kleine slipcursus doen”, schrijft één van de respondenten.

ABS
Volgens verzekerden maken autorijders bovendien te veel gebruik van winterbanden en het autoblokkeringssysteem. Het is volgens menig automobilist beter om de snelheid en de afstand aan te passen op de winterse omstandigheden. Anticiperen op het verkeer blijft de beste manier om met de winterse neerslag om te gaan, zegt de ANWB.

Respondenten geven in het onderzoek verder aan dat zij de invoering van verplichte winterbanden zoals in Duitsland wel zien zitten voor Nederland. Volgens hen is dat veiliger en zou dat bijdragen aan minder ongelukken.

Autoverzekering
In Nederland zijn automobilisten verplicht tenminste een WA-autoverzekering af te sluiten. Bij eenzijdige ongelukken is de schade aan de eigen auto in dit geval echter niet verzekerd. Vergelijk autoverzekeringen om de verschillende autopremies en dekkingen in te zien. Daarmee kan er fors bespaard worden op de kosten.

Door: Dennis de Wit