Wijziging BPM-wet levert fiscale meevallers op


De nieuwe, gewijzigde BPM-wet kan fiscale voordelen opleveren die tot wel honderden euro’s voordeel op kunnen leveren bij het importeren van een occasion. De wet is tot nu toe vrijwel onopgemerkt gebleven, maar kan honderden euro’s voordeel opleveren. Dat blijkt uit een onderzoek van dataleverancier Autotelex. Sinds juli is de BPM-wet gewijzigd en ingegaan. Door de autobezitter te laten kiezen kunnen zij profiteren van belastingvoordelen.

Gewijzigde wet
Tot 1 juli konden mensen die een occasion importeren kiezen tussen de rest van de BPM berekenen op basis van de actuele BPM-stand, of de stand van toen de auto voor het eerst toegelaten werd.

Nu kunnen consumenten dankzij een gewijzigde regeling kiezen. Zo mogen zij ieder moment als BPM-regime kiezen tussen de eerste toelating van het nieuwe voertuig tot het tijdstip dat de auto aangegeven werd. Dit kan een behoorlijk voordeel opleveren.

Voordeel
Het voordeel komt vrij wanneer autobezitters de meest voordelige BPM-stand kiezen. Al blijkt in de praktijk dat deze BPM-stand kiezen makkelijker gezegd dan gedaan is. Sinds 1993 zijn er al meer dan twintig wijzigingen geweest in de BPM-regeling.

Joos Klaren, hoofd restwaarde bij Autotelex: “De diversiteit daarin is groot dus je kunt niet voor alle importauto’s één meest gunstige regeling aanwijzen.”

Zo kunnen kleine wijzigingen in de regeling al zorgen voor behoorlijke verschillen tussen de BPM, zo weet Klaren: “De BPM kan op één gram CO2 meer of minder al veranderen.”

Aangepaste modules
Om de meest gunstige BPM-stand te kunnen kiezen, maakt Autotelex in haar rekenmodules gebruik van nieuwe technologieën en aanpassingen in het rekenprogramma. Per importauto kan zo de meest gunstige BPM-stand automatisch geselecteerd worden.

Dankzij de wijzigingen in de wetgeving op de BPM per 1 juli, kunnen autobezitters een voordeel krijgen die varieert van enkele euro’s tot enkele honderden euro’s. Volgens Autotelex is er bij een bepaald soort auto zelfs een verschil van 300 euro tussen de oude en de nieuwe regeling.

Autoverzekering
Het is dus aan te raden om van tevoren de BPM-stand uit te kiezen bij het importeren van een occasion. Ook moet er gedacht worden aan het afsluiten van een autoverzekering: deze is in Nederland wettelijk verplicht.

Autoverzekering vergelijken is een goede manier om inzicht te krijgen van alle premies op autoverzekeringen. Ook hiermee kunnen autobezitters een behoorlijk voordeel tegemoet zien. Door de prijs-kwaliteitcijfers geven reeds bestaande klanten hun tevredenheid over de autoverzekeraar aan.

Door: Riccardo de Wit