Weinig Nederlanders op de hoogte premiestijging na auto-ongeluk


Veel autobezitters in Nederland denken onterecht dat wanneer zij 1 schuldschade hebben opgelopen, zij ook maar 1 jaar aftrek op hun schadevrije jaren krijgen. In werkelijkheid blijkt echter dat men zelfs wel 4 of 6 schadevrije jaren inlevert bij één schuldgeval en dat ook de maandelijkse premies op de autoverzekeringen zullen stijgen. Veel autoverzekeraars blijken weinig of zeer slecht te informeren over de hoogte van de terugval van de no-claim, zo concludeert Michael Boon van Kilometerverzekering.

Onjuiste informatie
Wat veel autoverzekeraars soms maar vaag beweren in hun algemene voorwaarden of polisvoorwaarden is dat er bij een schadeschuld de klant terugvalt in no-claim. Maar om hoeveel jaren het precies gaat, wordt vaak niet duidelijk gemaakt. Hoelang en hoeveel men bovenop aftrek van de schadevrije jaren aan premie meer moet gaan betalen, wordt ook maar weinig kenbaar gemaakt. Bij één van de grootste autoverzekeraars in Nederland ga je maar liefst 70% meer betalen aan maandelijkse premie bij de autoverzekering na één schade geval.

Wie besluit naar een andere autoverzekering over te stappen, komt ook vaak bedrogen uit. Doordat bij de vorige autoverzekeraar het aantal schadevrije jaren flink is gedaald, is de kans op afwijzing bij een nieuwe autoverzekeraar erg groot. Iedere verzekeraar gaat anders om met het aantal schadevrije jaren. Wie een negatief aantal schade vrije jaren heeft, wordt zelfs misschien wel helemaal afgewezen.

De juiste autoverzekering kiezen
Een goede autoverzekering kies je dus niet op basis van de laagste premie, maar door uiterst zorgvuldig naar de polisvoorwaarden te kijken, hoe vaag deze soms ook kunnen zijn. Het is verstandig autoverzekeringen te vergelijken om vervelende polisvoorwaarden te vermijden. Eveneens kan het verstandig zijn je bestaande polisvoorwaarden eens te laten onderzoeken door een jurist of adviseur.

Door: Dennis de Wit