Wegpiraten moeten meer premie betalen


Wegpiraten moeten in de toekomst meer premie gaan betalen dan keurige automobilisten. Een nieuwe autoverzekeraar experimenteert momenteel met een kastje in de auto, die precies bijhoudt waar, wanneer en hoe veilig de verzekerde rijdt.

Korting voor voorzichtigheid
Wie netjes rijdt, kan een korting tot wel 35 procent krijgen. Om die korting te krijgen, moet de verzekerde ermee instemmen dat de autoverzekeraar een kastje in de auto plaatst, om zo informatie te verzamelen over het rijgedrag. Dat is hoe de nieuwe autoverzekeraar Fairzekering werkt. Naar verwachting zullen meer autoverzekeraars een dergelijke verzekering gaan aanbieden.

Wat ‘voorzichtig rijden’ precies inhoudt, is voor veel verzekerden vaag. Want ben je een wegpiraat als je af en toe een paar kilometer te hard rijdt? Verlies je je korting dan al? Volgens verzekeraars niet. Wie af en toe het gaspedaal iets te diep intrapt, krijgt nog korting. Maar wie regelmatig te hard rijdt in de avonduren en daarna de rem eens flink op de staart trapt, kan fluiten naar de korting. En met een slok op rijden is al helemaal een taboe.

Big data
De verwachting is dat in de toekomst vrijwel alle verzekeraars dit soort informatie gaan verzamelen over verzekerden. Dat komt door  technische ontwikkelingen. Smartphones en ‘wearables’, zoals sensoren in kleding, polsbandjes en horloges, zorgen ervoor dat het steeds eenvoudiger is om meer te weten te komen over het gedrag van de verzekerden.

Daardoor kunnen verzekeraars nu beter per persoon een premie aanbieden. Ze hoeven immers niet meer te gissen hoe voorzichtig de verzekerde is en hoe groot de kans op schade dus is. Verzekerden zullen naar verwachting steeds bewuster gaan rijden, waardoor ze minder schade maken.

Betalen voor privacy
Wie de autoverzekeraar niet toestaat om informatie te verzamelen, zal daarvoor moeten betalen. De verzekerde heeft immers geen recht op korting omdat hij of zij niet kan bewijzen dat het rijgedrag in orde is. Maar of dat een probleem is, is nog maar de vraag. Vorige week bleek nog uit onderzoek van Price Waterhouse dat de verzekerde best wat meer privacy wil inleveren, als daar een lagere premie tegenover staat.

Door: Riccardo de Wit