Waarom we zo veel voor benzine betalen


De afgelopen tijd is de benzineprijs fors gestegen. De laatste weken hebben we zelfs nieuwe records neergezet: benzine was nog nooit zo duur. Bij de duurste tankstations betaal je nu ongeveer 100 euro voor een volle tank benzine, wat neer komt op een benzineprijs van 1,80 per liter. Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen waarom de benzineprijs zo hoog is. Daarbij zijn niet alleen economische factoren een belangrijke factor op de energieprijs, maar ook de politiek speelt mee.

Iran
Ten eerste doen de politieke spanningen met Iran de benzineprijs geen goed. De prijs voor ruwe olie stijgt fors: de wereldwijde vraag neemt toe, maar Iran dreigt de oliekraan naar verschillende landen voorlopig dicht te zetten. Het nucleaire programma van Iran stuit veel landen tegen de borst, waar Iran op zijn beurt weer boos om is.

Hierdoor is de Straat van Hormuz geblokkeerd door Iran. Dat is volgens Olie- en gasmarktdeskundige van het TNO Cyril Widdershoven funest voor de olie- en gasprijzen. Een vijfde deel van de wereldwijde olieproductie komt uit de regio van de Straat van Hormuz. Doordat olie een wereldproduct is, betaalt iedereen mee aan de hogere prijs van olie. Als er in China meer vraag naar olie is, zullen zij dus meer olie importeren. Daardoor neemt de vraag naar olie toe, maar het aanbod af. Doordat er minder aanbod geboden kan worden, stijgt de prijs.

Olietoevoer
De spanningen met Iran doen de olieprijzen niet veel goeds, maar ook als de olieproductie stil komt te liggen door bijvoorbeeld opstanden in landen als LibiŽ en SyriŽ wordt de olieprijs ook opgedreven.
Als de olietoevoer gestoord wordt, stijgen de prijzen van een vat olie doordat de oliemarkt onder stress komt te staan.

Wisselkoers
Naast het politieke deel is de hoge olieprijs ook te wijten aan economische factoren. De prijs van olie wordt bepaald in dollars, maar wij betalen in euroís. De koers van de dollar wijzigt regelmatig ten opzichte van de euro. Door de zwakke munteenheid door problemen in landen als Griekenland betalen wij meer voor een dollar. Dat merken we met zijn allen aan de pomp. Experts en deskundigen verwachten niet dat de olieprijs per vat ooit nog onder de 100 dollar zal komen.

Autoverzekeringen
Doordat wij geen invloed hebben op de olieprijzen, moeten we op een andere manier bezuinigen. Vergelijk autoverzekeringen om te besparen op de premies.

Door: Dennis de Wit