Verzekerden raken schadevrije jaren kwijt


Verzekerden die een jaar lang niet rijden, raken bij twee derde van de verzekeraars hun schadevrije jaren kwijt. Daardoor betalen de 50.000 autobezitters die Nederland kent in totaal miljoenen euro’s te veel. Verzekerden moeten namelijk een drie keer zo hoge premie betalen als ze besluiten de weg weer op te gaan. Pas na tien jaar krijgt de automobilist weer de maximale korting op de autoverzekering.

Opbouw en afbouw schadevrije jaren
Wie een jaar zonder schade rijdt, bouwt een schadevrij jaar op. Maar zodra de consument een jaar lang geen auto rijdt, raakt hij of zijn alle schadevrije jaren meteen weer kwijt. Het aantal schadevrije jaren vertegenwoordigt ook een korting op de maandelijkse premie van de autoverzekering. De korting gaat met het verlies van het schadevrije jaar verloren. Grote vergelijkingssites willen graag dat de verzekeraars maximaal een schadevrij jaar mogen aftrekken als er de verzekerde een jaar niet rijdt.

De verplichte registratie
Zodra een verzekerde zijn of haar autoverzekering opzegt, is de verzekeraar verplicht het aantal opgebouwde schadevrije jaren te registreren in een database. Lang niet alle verzekeraars doen dat op tijd. Doordat de verzekerde alle schadevrije jaren is kwijtgeraakt, betaalt hij bij de nieuwe verzekering een veel hogere premie. De verzekeraar kijkt immers bij het vaststellen van de premie ook naar de hoogte van het aantal schadevrije jaren.

Tientallen schadevrije jaren kwijt na schadeclaim
Schadeclaim? Dan raakt de verzekerde in de toekomst tientallen schadevrije jaren kwijt. Of hij of zij nu vijftien of twintig jaar schadevrij heeft gereden. Bij een schadeclaim wordt de verzekerde straks namelijk direct teruggezet op tien schadevrije jaren. Grote vergelijkingssites zien liever dat chauffeurs die lang schadevrij hebben gereden minder hard vallen op de bonus/malusladder.

Kortingspercentages gelijk?
‘In de ideale wereld zouden autoverzekeraars gelijke korting bij een bepaald aantal schadevrije jaren moeten geven.’ is voor velen het credo. Maar is dat daadwerkelijk zo ideaal? Nu beconcurreren autoverzekeraars aan de hand van de kortingen. Dat zou anders zijn als alle autoverzekeraars dezelfde korting zouden geven. Het nadeel van het huidige systeem, waarin autoverzekeraars zelf de basispremies en bijbehorende kortingen mogen bepalen, is dat het minder duidelijk is voor consumenten. Want hoeveel korting krijgt de consument echt als hij of zij leest dat de autoverzekeraar ‘ruim 85 procent korting’ krijgt?

Door: Riccardo de Wit