Verzekeraars zijn niet enthousiast over afgeven ongevalsgegevens


De gemeenten willen graag een beter beeld krijgen van gevaarlijke verkeerssituaties of mogelijke knelpunten. Gegevens die verzekeraars hebben over ongevallen zouden hierbij kunnen helpen. De verzekeraars zijn alleen niet erg enthousiast, ze vinden dat ze er niet zijn om het werk van de politie te doen.

Omdat de politie nu niet meer bij elk ongeval proces verbaal opmaakt, krijgen de wegbeheerders, dit zijn bijvoorbeeld de gemeentes of provincies, nog maar zeer weinig gegevens over gevaarlijke verkeerssituaties. Vroeger werd er bij elk ongeval proces verbaal opgemaakt, hierdoor waren gevaarlijke verkeerssituaties makkelijker op te sporen. Autoverzekeraars hebben wel veel informatie in de vorm van schadeformulieren, maar het is technisch te moeilijk om al deze schadeformulieren te anonimiseren. Het niet anoniem doorgeven van de gegevens mag niet, want dit is in strijd met de privacywetgeving.

Dit jaar willen verzekeraars een proef doen met digitale schadeformulieren. Het schadeformulier zal in de vorm van een applicatie voor mobiele telefoons zijn. Volgens de verzekeraars zijn de gegevens die dit oplevert gemakkelijker anoniem in een databank te zetten.

Door: Roeland Werring