Verzekeraars houden ruitprijzen hoog


Autoverzekeringen en schadeherstelbedrijven houden de prijzen voor autoruitvervangingen onnodig hoog. Dat zegt de Consumentenbond op basis van een eigen steekproef. Voornamelijk de prijzen onderling verschillen behoorlijk. De Consumentenbond vroeg de prijzen op van acht verschillende autoruiten. Het verschil tussen de goedkoopste autoruit en de duurste autoruit bedroeg bijna drie keer zoveel als de laagste prijs.

Duurste aanbieders
Uit onderzoek blijkt dat twee bekende autoschadebedrijven die actief zijn in het hele land, de duurste autoruiten leveren. Zij hebben een deal gesloten met een merkdealer, waardoor de verzekerde bij ruitschade flink duurder uit is. Uit onderzoek van de bond blijkt dat één van de meest onbekende ruitherstellers het goedkoopst was.

De Consumentenbond concludeert echter dat niet alleen merkdeals de prijs stuwen. Ook autoverzekeraars zouden volgens de bond de autoruitprijs onnodig stuwen. Een verzekeraar betaalt gemiddeld zo’n 40 procent minder dan de prijs die de verzekerde moet betalen. Een dergelijke prijsverhoging wordt door de Consumentenbond de ‘verzekeringsparadox’ genoemd. Als de prijs te laag is, voelt de verzekerde zich niet genoodzaakt zijn auto nog langer te verzekeren, stelt de bond.

Kritiek
Nieuw is het idee van een verzekeringsparadox niet. Ook het consumentenprogramma Radar stelde dezelfde conclusie. Maar er bestaat ook veel kritiek op de uitkomst van de test van de bond.

Autoglaz-directeur Michael Huis is blij met de positieve resultaten voor zijn bedrijf, maar vindt dat de premieberekening van de bond erg ongenuanceerd is. Wel noemt hij sommige autoruiten “verrassend duur”. “Een duurdere auto betekent niet automatisch dat schadeherstel evenredig veel duurder is”, stelt Huis.

Ook Arjan van der Meer van Kwik-Fit is kritisch. “Wij rekenen met Audatex-calculaties en maken kortingsafspraken met verzekeraars. De consumentenbond heeft geen eerlijke vergelijking gemaakt. Je kunt ook goedkope ruiten uit China halen, maar wij kiezen alleen voor autoruiten met een OE-kwaliteit”

Verzekeringspremie
Autoverzekeraars zouden volgens de Consumentenbond de prijs van autoruiten onnodig opstuwen. Daardoor betaalt de verzekerde uiteindelijk veel meer dan nodig is. Het is dan ook slim om te controleren of de autoverzekeraar ook aan de consument verdient op andere manieren. Uit onderzoek blijkt de goedkoopste autoverzekeraar net zo goed te zijn als de duurste autoverzekering.

Door: Dennis de Wit